12 Ekim 2012 Cuma

Türk Ordusu Suriye’ye girdi ‘sazanlığı’

Sazanlık diyoruz zira İran, Suriye’deki Türk toprağı olan Ceber Kalesi’ndeki askerleri değiştirmemizi ‘TSK Suriye’ye girdi’ diye algılamış.

Suriye içinde Türk toprağı sayılan Ceber kalesi askeri personelinin rotasyon gereği değiştirilmesi, İran tarafından “Türk ordusu Suriye’ye müdahale başlattı” alarmına neden oldu.

Rus Interfax Ajansı’nın haberine göre, İran’ın Press-TV televizyon kanalı “Türk ordusu karadan ve havadan Suriye’ye askeri operasyon yapıyor” haberini yaymaya başladı.

Gerçekten girdik ama…

İşin aslı araştırıldığında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gerçekten Suriye topraklarına girdiği, ancak amacın bu ülkedeki iç olaylara müdahale etmek değil, Türk toprağı Ceber Kalesi’ndeki askeri personeli değiştirme amacı taşıdığı ortaya çıktı. Ceber Kalesi’ne doğru karadan sınırı geçen Türk askeri konvoyuna, 2 askeri helikopterin de havadan destek verdiği belirtildi.

Suriye içindeki türk toprağı

Ceber Kalesi bölgesi 1921’de Türkiye-Fransa arasında yapılan anlaşmayla Suriye içindeki Türk toprağı sayılıyor. Suriye ile yapılan anlaşma gereği burada bulunan Türk karakolundaki askeri personel her ayın 7′sinde değişiyor ve karakola ikmal yapılıyor. Dün de ayın 7′siydi ve yapılan askeri değişimde bu anlaşma çerçevesinde rutin bir olaydı.

Ceber Kalesi’yle ilgili ek bilgi

Ceber Kalesi, Yavuz Sultan Selim devrinde Osmanlı topraklarına katıldı. Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey’in dedesi Süleyman Şah’ın mezarı buradadır. II. Abdülhamit devrinde buradaki türbe yeniden yaptırılmıştır.

Ceber Kalesi’nin de içinde bulunduğu bölge I. Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru İngilizler tarafından işgal edildi. Daha sonra ise bölge, Suriye’ye bağlanarak Fransız mandasına bırakıldı.

Türk toprağı oldu

Türkler için büyük manevi değer taşıyan Caber Kalesi, Fransa ile TBMM Hükûmeti arasında 20 Ekim 1921 tarihinde imzalanan Ankara Antlaşmasının 9. maddesi gereğince, Türk Mezarı adı altında tanınan kabri, müştemilatı ile beraber Türkiye’ye bırakıldı ve Türkiye’ye orada muhafızlar bulundurma ve Türk bayrağını çekme hakkı tanındı.

Karakol kuruldu

Türbenin muhafazasını sağlamakla görevli olan Jandarma İhtiram kıtasının ikameti için 30 Mayıs 1938 tarihinde modern bir karakol yaptırıldı. 1939 yılında da eski türbe tamiri imkânsız hâle geldiği için tarihî önem ve özelliğine uygun olarak, karakolun yanında yeni bir türbe inşa ettirildi ve mezar buraya nakledildi.

Her ayın 7′sinde askeri personel değişiyor

Türkiye ile Suriye heyetleri arasında 1956 yılında Halep’te yapılan üst seviyede bir toplantıda düzenlenen tutanağın 13 ve 14 ncü maddelerinde türbe için gönderilecek ihtiram kıtasının her ayın 7 sinde değiştirilmesi kabul edilmiştir. Günümüzde her ayın 7 ve 20 sinde karakolun ikmali sağlanmakta ve personel değişimi yapılmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti 20. Zırhlı Tugayı 3.Hudut Alay Komutanlığı 2. Hudut Taburuna bağlı bir manga asker tarafından korunmaktadır.

 












Kaynak: İnternet Haber-08.08.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder