10 Şubat 2012 Cuma

İran Devrimi ve Humeyni

Ruhullah Musavi Humeyni, 22 Eylül 1902′de İran’ın Humeyn şehrinde doğdu, 03 Haziran 1989′da Tahran’da öldü. İslam Devrimi olarak sunulmaya çalışılan 1979 yılındaki “İran Devrimi”nin ruhani önderidir. İran’da Şah Muhammed Rıza Pehlevi rejimine son vererek İslam Cumhuriyeti adı altında yeni bir rejim kurmuş ve tüm yetkileri eline geçirmiştir. Devrimden sonra İran’ın ömür boyu siyasi ve dini önderi olmuştur.
1962 – 1963′te Şah’ın toprak reformu programı çerçevesinde bazı dinsel vakıfların mülklerine el konulmasına muhalefet ettiği için tutuklanmıştır. Bir yıl tutuklu kalan Humeyni, 4 Kasım 1964′te Türkiye’ye sürgün edilmiştir. Kısa bir süre Bursa’da kaldıktan sonra Irak’a sürgün edilmiş ve Şiilerce kutsal sayılan Irak’ın Necef kentine yerleşmiştir. 1978′de ise Fransa’ya gitmiştir. Oradan Şah yönetiminin yıkılması için yoğun bir propaganda çalışması yürütmüştür. Bunun sonucu olarak 16 Ocak 1979′da Şah Muhammed Rıza Pehlevi İran’ı terk etmek zorunda kalmıştır.

 

İran Devrimi, İslam için yapılmadı

İran Devrimi’nin sözde İslam adına yapıldığını ilan eden Humeyni öncülüğündeki ruhban Ayetullahlar, aslında Şah Rıza Pehlevi’nin yaptığı toprak reformuyla ellerinden aldığı ekonomik gücü geri almak için devrim yapmışlardır. Şah Rıza Pehlevi, ruhban Ayetullahların mülkiyetinde bulunan binlerce dönümlük araziler vasıtasıyla batıdaki kilise gibi davranmaya başladığını görünce, Ayetullahların kilise benzeri otoritesine bir son vermek amacıyla geniş kapsamlı toprak reformu yapmıştır. Benzer şekilde herkesin kazancından beşte bir oranında halktan Ayetullahların topladığı vergi olan “humus”u kaldırmaya teşebbüs etmiştir. Sonrasında ise toprak ve humus ağası Ayetullahların hışmına uğramıştır. Ayetullahlar ellerindeki dünyalıklarının gittiğini görünce halkı din adına galeyana getirmiş ve devrim yapmışlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder