25 Aralık 2012 Salı

Baas’ı kurtarma çabaları

(İSMAİL YAŞA/Milat Gazetesi)          Suriye’de Baas rejiminin günlerinin sayılı olduğunu ve Beşşar’ın her an için devrilebileceğini Rusyadahi dile getirmeye başlamışken biri İran’dan ve diğeri Faruk El Şara’dan dikkat çekici iki çözüm önerisi geldi.

Altı maddeden oluşan İran önerisi özetle BM gözetiminde silahların bırakılmasını, taraflar arasında diyalog başlatılmasını, siyasi tutukluların serbest bırakılmasını ve cinayete karışanların adil bir şekilde yargılanmasını, halka acil yardım ulaştırılmasını ve Suriye’yle ilgili yapılan yanlış haberlere son verilmesini içeriyor.

Beşşar’ın görevini bırakmasına dair herhangi bir işaret olmadığı için Tahran’ın bu sürecin mevcut rejimin kontrolünde yürütülmesini istediği anlaşılıyor.

Suriye’de rejimle devrimciler arasındaki mücadelede uzatmalar oynanırken İran’ın ortaya attığı bu çözüm önerisi Arap sokağında “İran yönetimi ya çok aptal ya da karşısındakini aptal zannediyor” yorumuna yol açtı.

Çünkü İran, bugüne kadar binlerce kurban veren ve zaferini ilan etmek üzere olan Suriye halkına kısaca, “Devrimden vazgeçin ve kendinizi yeniden Baas rejiminin kollarına bırakın” diyor.

Devrimciler silah bırakacak, Baas güçleri ise ülkenin güvenliğini koruma adı altında silahlarını ellerinde tutmayı sürdürecek.

Siyasi tutuklu diye üç-beş kişi serbest bırakılacak ve diğerleri Baas mahkemelerinde “adil” bir şekilde yargılanacak.

Baas rejiminin Suriye’de işlediği katliamlar dünya kamuoyuna duyurulmayacak.
Tahran’ın istekleri bunlar.
Baas rejimi sona doğru yaklaşırken bir öneri de Hizbullah’a yakın Lübnan El Akhbar gazetesine konuşan Faruk El Şara’dan geldi.
Bir ara Baas rejimini terkettiği iddiaları ortaya atılan El Şara, Suriye’de siyasi ve askeri çözümden hızla uzaklaşıldığını öne sürerek taraflardan hiçbirinin savaşı kazanamayacağı görüşünde.
Faruk El Şara’nın sözlerinin bir bölümü doğru.
Baas rejiminin Suriye halkıyla girdiği savaşı kazanması imkânsız.
Devrimcilerin sonuca ulaşamayacakları iddiasıysa gerçeklerden uzak bir temenni.
Baas rejiminin hem askeri alanda ve hem de siyasi ve diplomatik alanda hızla zemin kaybettiğini – Baasçılar ve yandaşları dâhil – herkes biliyor.
Nasrallah’ın “Suriye’de muhaliflerin kontrolü ele geçireceğini düşünenler yanılgı içinde” demesine bakmayın; Beşşar’ın etrafındaki çemberin iyice daraldığının o da farkında.
Bugünlerde İran’ın son çare olarak “B planı”nı devreye sokacağı konuşuluyor.
Tahran’ın “tümünü kurtaramıyorsan en azından bir kısmını kurtar” planına göre İran, Irak, Rusya ve Çin’in Suriye’nin bölünmesine destek vereceği, Beşşar’ın sahil bölgesinde Nusayri devleti kurmak için harekete geçeceği, bu planın uygulanabilmesi için de Nusayrilerin katliama uğramasını önleme bahanesiyle bölgeler arasına “BM barış gücü” yerleştirilmesinin talep edileceği söyleniyor.
İran’ın Avrupa ülkelerini sözkonusu plana destek konusunda ikna edebilmek için İran ve Irak’tan Avrupa’ya ucuz petrol önereceği iddia ediliyor.
Baas müttefiklerinin tüm çabaları Suriye’de ölüm döşeğindeki rejimi ne yapıp edip kurtarmayı veya en azından Suriye’nin bir bölgesinde yaşatmayı hedefliyor.
Sadece bu nafile çabalar ve çırpınışlar bile Baas rejiminin yolun sonuna geldiğini ispat etmeye yeter.
19.12.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder