8 Haziran 2012 Cuma

Beşşar Esad er ya da geç gidecek

Hama’da 102 sivilin katledilmesi dünyanın sabrını taşırdı. Başbakan Erdoğan “Beşşar Esad er ya da geç gidecektir” derken, BM, ABD ve İngiltere “Dünya birlikte hareket etmeli” çağrısı yaptı.

Suriye’nin Humus Hula’da 108 kişinin öldürülmesinin ardından, bu kez de ülkenin batısındaki Hama’dan benzer bir katliam haberi geldi. Suriyeli muhalifler, Hama’ya bağlı Kubeyr ve Marzaf köylerinde, çok sayıda kadın ve çocuğun olduğu en az 102 kişinin Esad yanlısı güçler tarafından öldürüldüğünü iddia etti. Katliam sırasında Hama’da olan bir aktivist, Şabbihaların köydeki herkesi öldürdüğünü, bunu da yakından kurşun sıkarak ve bıçaklayarak yaptıklarını anlattı.

Başbakan Erdoğan, Güney Afrika Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Kgalema Petrus Motlanthe görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, Suriye’deki gelişmelerle ilgili olarak  “Dünya bugün Esad’ın karşısındadır. Böyle bir vahşet ancak Esad’a yakışır. Sessiz kalmayacağız. Beşşar Esad er ya da geç gidecektir” dedi.

‘Yemen modeli konuşulabilir’

Türkiye’nin ‘Yemen Modeli’ne nasıl baktığına ise Başbakan, “Şuandaki duruma göre masaya yatırılabilecek bir modeldir, üzerinde konuşulabilir, tartışılabilir. Tabii Suriye’nin bir Yemen olmadığını da göz ardı etmemeliyiz” şeklinde değerlendirdi.

BM: Tarif edilemez bir barbarlık

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, Genel Kurul’da yaptığı açıklamada Hama’da 78 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı tarif edilemez bir barbarlık olarak niteleyip, Esad’ın tüm meşruiyetini kaybettiğini söyledi. BM-Arap Birliği’nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan ise Suriye’de şiddetin tırmanışa geçtiğini belirtip, “Dürüstçe söylemek gerekirse plan uygulanmaya konmadı” diye konuştu.

‘Suriye yönetimi ayakta kalamaz’

ABD ve İngiltere’den Hama’da yaşananların ardından Beşşar Esad yönetiminin meşru olmadığını vurgulayan açıklamalar geldi. İngiltere Başbakanı David Cameron da Suriye yönetiminin yasadışı olduğunu ve ayakta kalamayacağını söyledi.

Star Gazetesi-08.06.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder