5 Haziran 2012 Salı

İran donanmasından Azerilere Hazar Denizi’nde taciz !

İran donanmasına ait gemilerin Hazar Denizi’nde Azeri karasuları sınırında taciz manevraları yaptı.

Türk Ordusu destek için Bakü’ye gidiyor

Bunun üzerine Bakü yönetiminin elçisini geri çağırdığı öne sürüldü. Türk ordusunun da Azerbaycan’ın yanında olduğunu göstermek için kuvvet komutanlarını Bakü’ye göndereceği belirtildi.

Nükleer programı yüzünden yaptırımlara maruz kalan İran yönetiminin son dönemde komşusu Azerbaycan ile olan ilişkilerinde tansiyonun yükseldiği ve Türkiye’nin de Azeri hükümetinin yanında yer aldığı ortaya çıktı. Rus Regnum sitesinin Yeni Musavat gazetesine dayandırdığı haberine göre nisan ayı ortasında petrol yataklarını koruma amaçlı Hazar Denizi’nde bir tatbikat yapan Azerbaycan hükümetine karşılık olarak İran donanmasını devreye soktu. 6 İran savaş gemisi, Azeri karasuları sınırında savaş tatbikatı yaptı. Bakü yönetimi bu olayın hemen ardından 22 Mayıs’ta Tahran büyükelçisini geri çağırdı. Ancak Büyükelçi Cevanhir Ahundov’un istişareler için ülkeye döndüğü söylendi.

İlk destek Genelkurmay Başkanı’ndan 

Türkiye’nin de hemen Bakü hükümetinin yanında yer aldığı belirtildi. Regnum sitesine konuşan Azerbaycan’daki Türk askeri yetkililer, İran’a bu tehdidi karşısında açık bir şekilde Azerbaycan’ın yanında olduklarını göstermek için harekete geçti. Bakü’deki Türk kaynaklardan alınan bilgiye göre bu ay başında, Genelkurmay başkanı dahil, hava, jandarma ve deniz kuvvetleri komutanları peş peşe Bakü’ye destek ziyaretinde bulunacak.

Ermenistan ilişkileri tepki çekti

Bakü yönetimi Azeri basınında çıkan haberleri yalanlıyor, ancak İran ile Azerbaycan arasında ilişkiler mart ayı başında saldırı planları yapan 22 İran ajanını tutuklanmasıyla gerilmeye başladı. Bu olaydan sonra Ermenistan ile yakınlaşmaya başlayan İran’ın kuzeyinde 15 milyon Şiileştirilmiş Azerinin yaşadığı Tebriz ve Urumiye gibi kentlerde hükümet aleyhinde gösteriler patlak verdi. İran polisi gösterileri sert bir şekilde bastırdı. Statüsü belli olmayan Hazar Denizi’ndeki askeri tatbikattan rahatsız olan İran Eurovision’u da bahane ederek büyükelçisini geri çağırdı ve Azerbaycan hükümetine nota verdi. Azerbaycan’ı karalama kampanyası yürüten Tahran yönetiminin cuma namazlarında Bakü yönetimi aleylinde hutbeler okuttuğu söyleniyor.

‘İran nükleer temizlik yaptı’

ABD merkezli Bilim ve Uluslararası Güvenlik Enstitüsü (ISIS), İran’ın nükleer tesislerinde bazı binaları ve iddia edilen nükleer silah programını denetimden saklamak için yıktığını gösteren uydu görüntülerini yayınladı. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile paylaşılan görüntülere göre Parçin askeri tesislerindeki iki küçük binanın yıkıldığı görülüyor. Ayrıca İran’ın atom bombası için yüksek patlama deneylerini yaptığı iddia edilen bina da uydu görüntülerinde işaretlenmiş durumda. İran’ın nükleer tesislerinde “temizlik” yaptığına dair daha önce de benzer iddialar ortaya atılmıştı. Tahran’ın UAEK temsilcisi Ali Asker Sultaniye, iddiaları bir kez daha reddederek, “Bu tarz gürültüler ve ithamlar temelsizdir” dedi.

 Kaynak: Vatan-02.06.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder