5 Haziran 2012 Salı

İsrail'de müzik listelerinin zirvesi Farsça şarkılar

İran’la İsrail arasında bulunan kadim dostluğun günümüzde de yansımaları görülüyor. İran Yahudi diasporasının en rahat yaşadığı yer olarak öne çıkarken, İsrail’de de bir çok İran doğumlu Yahudi yaşıyor. Hal böyleyken bu günlerde İsrail’de müzik listelerinin başında Farsça şarkılar yer alıyor.

 İsrail’in en ünlü şarkıcısı 50 yaşındaki İran doğumlu Yahudi Rita Jahanforuz’in son albümü “Bütün Neşelerim”, klasikleşmiş İran halk şarkılarını pop ritimleriyle sunuyor. İsrail halkının ‘Rita’ adıyla seslendiği sanatçının albümü artık Tel Aviv’in gece kulüpleriyle Tahran’daki gizli ev partilerinin ortak noktası.

‘Beraber dans edelim’

Rita şarkılarında Yahudi-Pers dostluğunu işliyor. Geçen yıl doğduğu toprakları ziyaret eden diva  “Bugünlerde insanlar sadece savaş, şiddet ve kinin dilini konuşuyor. Umarım beraber şarkı söyleyerek ve dans ederek yaşarız” diyor.

Her iki ülkenin siyasileri, İran ve İsrail arasında var olan gerilim politikasının azalmasını istemiyor. Çünkü her iki ülke de gerilimden besleniyor.

İran’da 20bin Yahudi yaşıyor

Tel-Aviv Üniversitesi İran Eğitimi Merkezi üyesi Prof. David Yeroushalmi, günümüzde İran’da halen 20.000 Yahudi’nin yaşamakta olduğunu belirtmekte. İsfahan ve Shiraz Yahudi toplumları Tahran’da dini kimliklerine bağlı bir yaşam sürdürmekteler.

İsrail’deki İranlılar

İsrail’de birçok İran’lı milletvekili bulunmaktadır. İsrail’in önemli partilerinden Kadima Partisi Genel Başkanı ve Eski Genelkurmay Başkanı Şaul Mofaz da İran doğumlu Yahudilerden.

Ahmedinejad’a Yahudilerden ödül

Geçmiş yıllarda İran’da yaşayan Yahudiler, Ahmedinejad’a büyük bir ödül vermişti. İran’ın Yahudilerin en rahat yaşadığı yer seçilmesi sebebiyle Ahmedinejad ödüle layık görülmüştü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder