Irak ve Dünya Şiilerinin önde gelen dini lideri Ayetullah Sistani, Türkiye
Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz ve beraberindeki heyeti kabul
etti. Heyette bulunan gazeteci Kenan Çamurcu’nun yazdıklarına göre Şii
lider Sistani, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu
hakkında ağır sözler sarfetti.
Türkiye’yi Arap ülkelerine Osmanlı’nın vilayeti gibi bakmakla itham eden Sistani,“Türkiye Irak’ın suyunu kestiği için hayvanlar ölüyor ve Erdoğan bu konuda verdiği sözleri tutmadı” dedi. Sistani ayrıca Diyanet işleri Başkanı Mehmet Görmez’in ziyaret talebine de cevap bile vermedi.
Türkiye’den giden Caferi heyetin
ziyaretinde Sistani’nin Başbakan Erdoğan ve Türkiye hakkında
söylediklerini, heyette bulunan gazeteci Kenan Çamurcu twitter’den
paylaştı.
Kenan Çamurcu Sistani’den “Sistani
400 milyonluk Şii dünyasının en önemli taklit mercei, en çok bağlısı
bulunan müçtehid, bir fetvasıyla ülkeninin gidişatını değiştirebilecek
güçte” şeklinde bahsetti.
Sistani Erdoğan’ın ziyaretinde,
Erdoğan’ın kendisine politik tuzak kurduğunu ancak kendisinin 63 yıldır
bu işlerle uğraştığını belirtti. Sistani’nin, Erdoğan ve
Davutoğlu için, “başkaları onların sözlerinden etkilenebilir belki, ben
63 yıldır bu işlerin içindeyim” dediği aktarıldı.
İşte o tweetler:
- Şimdi Seyyid Sistani’nin sözlerinden çok önemli başlıkları yazmaya başlıyorum. Bu sözlerin Erdoğan’a nasihat olacağını umarım.
- Seyyid Sistani, misafirlerinin tümü Farsça bildiğinden (kendisi de İran Sistanlı) Farsça konuşmayı tercih etti. Sohbet Farsça gerçekleşti.
- Sistani, Mısır ve Arap baharı değerlendirmeleri yaparken konuyu Erdoğan’ın kendisini ziyaretine getirdi. Görüşmeyi anlatmaya başladı.
- Sistani Erdoğan’ın ziyaret talebini büyük bir umutla kabul etmiş. Aslında siyasi liderlerle görüşmediğini hatırlattı.
- Siyasi ihtilaflarda taraf olmamak için siyasi liderleri kabul etmeyen Sistani, Erdoğan’ı kabul etmiş ve bölgesel konuları konuşmuşlar.
- Erdoğan, Seyyid Sistani’ye Arap baharı ve Bahreyn’e ilişkin görüşlerini sormuş. Bu gelişmeleri nasıl değerlendirdiğini öğrenmek istemiş.
- Sistani, Arap baharının yol açtığı istikrarsızlığa dikkat çekmiş ve bu ülkelerde hala bir düzen kurulamadığını hatırlatmış Erdoğan’a.
- Sistani, Erdoğan’ın Bahreyn sorusuna, “Bahreynlilerin haklarını vermek bir yana, hiç olmazsa daha az eziyet görmeleri” cevabını vermiş.
- Sistani, Erdoğan’ın Bahreyn üzerindeki ısrarını “Şii çoğunluk” temelli bir laf sarfettirme, mezhebi yorum yaptırma isteğine bağlıyor.
- Sistani Bahreyn konusuna mezhep birliği açısından bakmadıklarını söyledi, kendisine bunu söylettirme çabasına ilginç bir tepki gösterdi.
- Sistani, Bahreyn’e mezhep temelinde yaklaştıklarını söyletme çabasına “63 yıldır bu konularla meşgul olduğu” karşılığını verdi.
- Sistani, Fırat ve Dicle sularının daha fazla verilmesini istemiş. “Irak kurudu, hayvanlar öldü” dedi. Erdoğan söz vermiş ama tutmamış.
- Sistani, Erdoğan ve Davutoğlu’nun Arap ülkelerine eski Osmanlı vilayetleriymiş gibi baktığını, bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.
“Erdoğan berbat ettiği Sistani şansını tamir etmeli”
Kenan Çamurcu, yaptığı görüşmeler
neticesinde Erdoğan’ın Şii liderler arasındaki kötü intiba bıraktığını
ima ederek, “Erdoğan, dış politikada yeni bir başlangıç yapmak istiyorsa
işe, berbat ettiği Sistani şansını bu kez tamir için kullanarak
başlamalı.” dedi.
- SeyyidSistani, ziyaret süremiz bitmiş olmasına rağmen Erdoğan eksenli değerlendirme ve sitemlerini sürdürdü. Konuşmasını uzattı.
- Erdoğan, Seyyid Sistani’nin, teamülünü değiştirip bir siyasi lider olmasına rağmen onu kabul etmesini tamamen berbat etmiş görünüyor.
- Erdoğan, dışpolitikada yeni bir başlangıç yapmak istiyorsa işe, berbat ettiği Sistani şansını bu kez tamir için kullanarak başlamalı.
- Seyyid Sistani, Erdoğan ve Davutoğlu için, “başkaları onların sözlerinden etkilenebilir belki, ben 63 yıldır bu işlerin içindeyim” dedi.
Maliki’ye muhalif denen El-Hekim, Türkiye’de Hükümetle Bahreyn’i konuşmuş.
Irak’ta bulunan Şii Irak Yüksek İslam
Konseyi Başkanı El Hekim’in Türkiye ziyareti de, Şii lider Sistani’nin
değindiği konular arasında yer aldı. Hatırlanacağı üzere, Türkiye’nin
Maliki hükümetiyle arasının bozulduğu dönemde, Irak’tan El Hekim
Türkiye’ye davet edilmiş ve Cumhurbaşkanı düzeyinde ağırlanmıştı. Bu
ziyarette Irak’lı Şiiler de Maliki’den rahatsız şeklinde bir hava
oluşturulmuştu.
Ancak Sistani’nin söylediklerine göre El
Hekim hem Maliki’ye muhalif değil hem de Türkiye’de hükümet üyeleriyle
Bahreyn’in durumu konuşmuş.
- Bu arada Seyyid Ammar el-Hekim ve Seyyid Mukteda Sadr’ın, Ankara’nın Maliki’ye karşı tavrı nedeniyle Türkiye’ye gelmeyeceğini hatırlatayım.
- SeyyidAmmar (El-Hekim), Türkiye’de “Maliki’ye karşı hükümete destek” biçiminde yansıtılan ziyaretine aslında Bahreyn’i görüşmek için davet edilmiş.
- SeyyidAmmar (El-Hekim) ve SeyyidMukteda, Irak siyasetinin en etkili iki grubu. Her ikisi de Ankara’nın olumsuz siyasetine karşı net tavır içindeler.
- SeyyidAmmar’ın (El-Hekim) çevresindekilere Ankara ziyaretinin “Maliki’ye karşı hükümete destek” biçiminde yansıtıldığını söyledim.
- “Biliyoruz” dediler. Ama bunu derken başlarını iki yana salladılar. “Aslında Bahreyn’i görüşmek için davet etmişlerdi” dediler. İlginç!
Sistani, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in ziyaret talebine cevap bile vermeye tenezzül etmemiş!
Şii lider Ayetullah Sistani’ye Diyanet
İşleri Başkanı’nın görüşme talebinin iletildiğini ancak Sistani’nin bu
talebe cevap dahi vermediğini aktarılıyor.
- Selahattin Özgündüz, Diyanet İşleri Başkanı (Mehmet Görmez) ve Ezher Şeyhinin birlikte Seyyid’i ziyaret etmek istediğini, buna nasıl baktıklarını sordu.
- Seyyid Sistani, Mübarek’ten sonra Mısır’da henüz istikrarın sağlanmadığını, Ezher’in de bundan payını aldığını söyledi.
- Sistani, Mısır’ın siyasetindeki gibi Ezher’de de durumun belirsiz olduğunu, henüz muhatap olabilecekleri kimse bulunmadığını söyledi.
- Mısır üzerine değerlendirmeleri sırasında Sistani’nin, bizim Diyanet başkanının kendisiyle görüşme talebine herhangi bir değinisi olmadı.
- Dolasıyla Sistani, Diyanet ve Ezher başkanlarının birlikte kendisini ziyaret teklifine olumsuz cevap vermiş oldu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder