31 Mayıs 2012 Perşembe

Esed'in sınırsız katliamına sınırdışı notası

Esed’in bütün sınırları aşarak Hula’da 50′si çocuk 110 sivili katletmesine Ankara’nın tepkisi çok sert oldu. “Sivil halkı katledenlerin işledikleri bu vahim insanlık suçu cezasız kalamaz” diyen Dışişleri Bakanlığı, Suriye’nin Ankara’daki Maslahatgüzarı ve tüm diplomatik personelin 72 saat içinde Türkiye’den ayrılması için nota verdi.

Adamları kovuldu 

Esed yönetiminin akan kanın durdurulması için yapılan çağrılara, Hula katliamı ile cevap vermesi üzerine Ankara, tüm Suriyeli diplomatları kovdu. Bu karar Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan Suriye Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı’na nota ile bildirildi. İstanbul’da açık kalacak Suriye konsolosluğunun ise sadece bürokratik işlemler yapacağı öğrenildi.

İleri tedbirler alınacak zulme sessiz kalamayız 

Suriye yönetimine “sivil halka yönelik katliamları durdur” çağrısı yapılan Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “Bu yapılmadığı ve insanlığa karşı suç işlenmeye devam edildiği takdirde, ülkemiz ve uluslararası toplum daha ileri tedbirler alacaktır. Bu komşu, tarihdaş ve kardeş Suriye halkına karşı manevi ve vicdanı sorumluluğumuzdur” denildi.

Zulme sessiz kalamayız

Başbakan Erdoğan, bu kararı, “Zulme sessiz kalmak, rıza göstermek zulümdür. Bundan sonraki süreçte de daha önce başlattığımız yaptırımlar daha farklı şekilde gelişebilir” sözleriyle değerlendirdi. Erdoğan, gazetecilerin “Tampon bölge seçeneği gündemde mi?” sorusuna ise “Bunlar gelişmelere göre atılacak adımlardır” diye cevap verdi.

Diplomatlar sınırdışı 

Dışişleri Bakanlığı, Hula katliamının ardından Suriye Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı’na da bir nota vererek, Suriyeli diplomatların 72 saat içinde Türkiye’den ayrılmasını istedi. Bakanlık yaptığı açıklamada da, “İnsanlığa karşı suç işlenmeye devam edildiği takdirde, ülkemiz ve uluslararası toplum daha ileri tedbirler alacaktır” denildi. Beşşar Esed yönetiminin Hula’deki katliamının ardından Suriyeli diplomatları sınır dışı eden ülkeler arasına Türkiye’de katıldı. Dışişleri Bakanlığı, Suriye’nin Ankara’daki Maslahatgüzarı ve Büyükelçilikteki diğer tüm diplomatik personelin 30 Mayıs 2012 tarihinden itibaren 72 saat içinde ülkeden ayrılmasını istedi. Bakanlık, Büyükelçilik Geçici Maslahatgüzarına da bir nota vererek gerekli mesajları iletti.

Talimatı Erdoğan verdi 

Dışişleri Bakanlığı’nın sınırdışı kararı, Suriye ile ilgili hazırlanan senaryoda seçenekler arasında bulunuyordu. Katliamın ardından sınır dışı kararının Başbakan Erdoğan tarafından verildiği öğrenildi.

Erdoğan’ın diplomatların sınırdışı edilmesini istemesi üzerine Bakanlık harekete geçerek dün düğmeye bastı. Bakanlık bir açıklama yayınlayarak Suriye’nin Ankara büyükelçiliği diplomatlarının Türkiye’yi terk etmesi için 72 saat süre tanındığını bildirdi, İstanbul’daki konsolosluk ise açık kalacak ve siyasi görev dışındaki bürokratik işlemleri yapmaya devam edecek.

Alçakça katliam 

Dışişleri Bakanlığı, sınır dışı kararıyla ilgili yaptığı açıklamada, Suriye güvenlik güçlerinin Humus’un El-Hula ilçesinde gerçekleştirdiği, 50′si çocuk olmak üzere en az 110 masum sivilin hayatlarına mal olan toplu katliamı hatırlattı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İnsanlığa karşı suç niteliğindeki bu eyleme karşı sessiz ve tepkisiz kalınması söz konusu dahi olamaz. Bu alçakça katliama karşı tek sesle, birlik içinde gerekli tepkileri vermek uluslararası toplumun ortak sorumluluğudur. Bu anlayış doğrultusunda, ülkemiz tarafından da Suriye Yönetimi’ne karşı yeni tedbirler alınması gerekli görülmüştür.”

İleri tedbirler alınacak 

“Suriye Yönetimi’nden beklenen, uluslararası camianın çağrıları doğrultusunda, bir an önce sivil halka yönelik şiddet eylemlerine son vermesi ve halkın meşru talepleri doğrultusunda, ülkede demokratik bir geçiş sürecinin önünü açmasıdır. Bu yapılmadığı ve insanlığa karşı suç işlenmeye devam edildiği takdirde, ülkemiz ve uluslararası toplum daha ileri tedbirler alacaktır. Bu; komşu, tarihdaş ve kardeş Suriye halkına karşı manevi ve vicdanı sorumluluğumuzdur.”

Halep’ten çağırdık 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal da Suriye’nin Halep kentinde bulunan başkonsolosluk görevlilerinin de sayısını azalttıklarını söyledi. Ünal, açıklamanın yapıldığı saatlerde bir grup Türk diplomatın sınırı geçtiğini, kalanların ise bölgedeki vatandaşlara hizmet vermeye devam edeceğini söyledi.

BM insan Hakları Konseyi de Suriye’nin Hula ilçesinde yapılan katliamın ardından Cuma günü olağanüstü toplanma kararı aldı.

Yeni Şafak-31.05.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder