3 Eylül 2012 Pazartesi

Ak Parti’den çok önemli bir açıklama

Suriye’yle ipler gerilirken, Ak Parti’nin önemli isimlerinden Yalçın Akdoğan önemli bir açıklama yaptı: ‘Suriye’nin arkasındaki asıl güç İran’

AK Parti, İran’ı Suriye ile yaşanan kriz süresince hiç eleştirmeme politikasını ilk kez bozdu. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın siyasi başdanışmanı, AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, İran’ı açıkça ve ağır bir dille eleştirdi. Akdoğan, Suriye üzerinden eleştirdiği İran’ın, “Suriye’yi ön savunma hattı olarak gördüğünü” belirtti ve “Esad’ın temsil ettiği Nusayri ailelerin dindar halka baskı ve şiddetini mazur göstermenin İran İslam devrimi ilkeleriyle çeliştiğini” savundu.

“İran devlet televizyonu Türkiye’yi yerden yere vuruyor”

Akdoğan, İran devlet televizyonunun da “sürekli Türkiye’yi yerden yere vuran yayınlarını” gündeme getirdi.

Erdoğan, hükümet ve parti sözcüleri Suriye ile krizin derinleşmesine karşın “Milli Görüş” hassasiyetiyle İran’ı açıktan eleştirmemeye hep özen gösterdi. Ancak krizin tırmanmasının ardından bu tutumu Erdoğan’ın en yakınındaki isim bozdu. Erdoğan’ın siyasi başdanışmanı Yalçın Akdoğan’ın Star gazetesinin Açık Görüş ekindeki İran’a yönelik eleştirileri şöyle:

Rusya değil İran: “Suriye’nin arkasında Rusya var, Rusya’nın izni olmadan Türkiye bir şey yapamaz” türü kaygılar ifade edenlerin önce şunu anlaması gerekiyor: Türkiye-Rusya ilişkileri Suriye-Rusya ilişkilerinden daha derin ve kapsamlıdır. Uluslararası dengeler açısından Rusya’nın Suriye duruşu bir anlam ifade eder ama Türkiye ile gelişen stratejik, ekonomik ve siyasi ilişkileri daha fazla anlam ifade eder. Bu kamplaşmadan gelişmeleri kendisi açısından hayati derecede önemli gören asıl ülke İran’dır.

Ön savunma hattı: Çünkü İran, Suriye’yi ön savunma hattı olarak görmekte, Esad rejiminin değişmesi halinde ABD cephesinin daha kolay kendisine yönelebileceğini varsaymaktadır. Bu noktada kendi güvenliği için Esad rejiminin devamını savunmak, ilkesel bir paradoks ortaya koymaktadır.

İslam devrimiyle çelişir: İslam devrimiyle oluşan bugünkü yönetim (İran) İslami hassasiyeti yüksek halk gruplarının demokratik haklara ulaşmasına karşı çelişkili tavır sergilemekle eleştirilmektedir. Esad’ın temsil ettiği Nusayri aileler, halkın ve dindar kesimlerin üzerinde yıllardır her türlü baskıyı uygulamaktadır.

Uçak olayı Obama-Erdoğan tezgâhı:
İran devlet televizyonu Press TV, Türkiye ile Suriye arasındaki gerilimi konu alan yazısında Türkiye’yi yerden yere vuruyor, Obama ile Erdoğan’ın bu olayı birlikte tezgâhladığını iddia ediyor. “Uçaklar muhtemelen Suriye’nin savunma sistemini test ediyordu ya da başka tepkileri ölçüyorlardı” şeklindeki yorumla Esad yönetimini aklamaya çalışıyor.
İran devlet televizyonu zehirliyor: Elbette İran’daki her yayın yönetimi bağlamaz. Ancak İran’da her gelişmeyi ABD ve Yahudiler penceresinden değerlendirmeye alışkın yazarlar, bu olayı da mantık dışı aynı ezberle yorumlayarak Türkiye’ye haksızlık ediyor. Türkiye’ye karşı antipati oluşturuyorlar.

3.07.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder