3 Eylül 2012 Pazartesi

İran, Ahvaz Bölgesi’ndeki Sünni Müslümanlara asimilasyon uyguluyor

İran kendi sınırları içinde bulunan Ahvaz Bölgesindeki Sünni Arap Müslümanlara sistematik olarak asimilasyon politikası uyguluyor. İran’ın Ahvaz Bölgesi’nden bir aktivist bölge halkının İran rejimi elinden çektiklerini anlattı. Aktivist çocuklarına Ömer Ayşe gibi Arap isimleri koyamadıklarını, cami dahi inşa edemediklerini söyledi.
 
Ahmet Yılmaz / TIMETURK

Ahvazlı bir aktivist İranlı yetkililerin, Ahvazların Arap kimliğini yok etme kampanyaları düzenlediğini dile getirerek Arap ve İslami kuruluşları, kendilerini İran rejiminin suçlarından kurtarmak için girişimde bulunmaya çağırdı.

Abdulhamid Ömer isimli aktivist şöyle konuştu: ‘Biz Arap, Müslüman, Ahvaz halkıyız. Toprak olarak da halk olarak da kültür olarak da Arap’ız. İran tarafından topraklarımız işgal edildi. Petrol ihracatının yüzde onu Arap Ahvaz bölgesinden gerçekleştiriliyor. Aynı şekilde İran’daki en büyük fabrikalar Ahvaz’da bulunuyor.’

Ahvaz Halkı’nın İran rejimi elinden çektiği bazı sıkıntıları da anlatan Ömer, Ahvaz’daki Arap Halkı’nın, çocuklarını ‘Ömer, Ebu Bekir, Ayşe, Osman’ gibi tüm Arap isimlerle isimlendirmelerinin, Arap kıyafetleri giymelerinin yasak olduğunu İran rejiminin Arap Ahvaz Bölgesi’nde Sünnilere cami inşa etme izni vermediğini, aksine Arap mirasını tamamen silip yoketmeye çalıştığını vurguladı.

Ahvazlı aktivist İran rejiminden bölgelerinde Arap okulu açabilme izni isteyerek sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Medyanın, Arap ve İslam dünyasının utanç verici suskunluğu ortasında Ahvaz’da olanlar, bir soykırımdır.’

Aktivist Arap Birliği ve İslami Dayanışma Örgütü’nü, Ahvaz’daki Arap halkının, Ahvaz’ın Arap kimliğini yok etmek için kendilerine karşı savaş açan İran rejiminin zulmünden kurtarılması için müdahaleye çağırdı.

Bilindiği üzere Ahvaz Bölgesi İran işgali altındadır. İran rejimi Ahvaz halkına karşı çok çeşitli ayrımcı ırkçı uygulamalarda bulunuyor. İran’ın petrol ve gaz kaynaklarının yüzde sekseninin bulunduğu bu bölgenin zenginliklerini yağmalıyor. Vatanlarında siyasi varlık gösterip faaliyette bulunmalarını engelliyor. Ahvazlı aktivistlerden birçoğunu da tutukluyor ve idam ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder