3 Eylül 2012 Pazartesi

İran’da her 4 sürücüden biri alkollü

Alkollü içkilerin yasak olduğu İran’da, trafikte sürücülerin yüzde 26′sı alköllü yakalanıyor. Bir İranlı’nın içkiye ulaşması ise 17 dakika sürüyor.

İçkinin sözde yasak olduğu İran’da her 4 sürücüden birinin trafik çevirmesinde alkollü yakalandığı ve gizlice satılan içkiye ulaşmanın sadece 17 dakika aldığı öğrenildi. Mart ayı sonundaki polis kayıtlarına göre, ülkede ele geçen alkol miktarı önceki yıllara göre yüzde 69 gibi ciddi bir oranda artış gösterdi. İddiaya göre Tahran’daki trafik çevirmelerinde sürücülerin yüzde 26′sı alkollü yakalanıyor.

Kuzey Irak'tan geliyor

Amerika’da yaşayan İranlı yazar-sosyolog Shahla Shafiq ise bu rakamların İranlıların depresyonda olduğunu gösterdiği yorumunu yaptı. Le Point dergisi, İran gazetesi Shargh’ın verilerini aktararak, ülkeye her yıl 60-80 milyon litre içkinin yasadışı yollarla sokulduğunu ve içki bulmanın sadece 17 dakika aldığını yazdı. Ülkeye yasadışı yollardan gelen alkolün yüzde sekseninin Kuzey Irak’tan geldiğini yazan dergi, İranlı yetkililerin ülkeye sokulan alkolün sadece dörtte birini ele geçirebildiğini bildirdi.

Bulamıyorsan evde yap

İranlıların yasadışı yollarla içki temin etmenin yanısıra, evde üretim yaptıklarını da belirten Fransız dergisi, İranlıların bilinen viski ve votka markalarından sonra ilk tercihinin, evde kendi üretimi olan içkiler olduğunu belirtti. İranlıların şarap ve pek çok likörü evde üreterek adeta uzmanlaştığının altı çizilirken, evde üretilen içkilerin sık sık ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı, acemi üreticilerin elinden çıkan içkilerinse ölüme neden olduğu kaydedildi.

Kaynak: Sabah Gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder