3 Eylül 2012 Pazartesi

Kasıt varsa bedeli 'ağır' olur

Suriye’nin eğitim uçağımızı düşürmesinin ardından temkinli bir havanın hakim olduğu Ankara’da olayın ne şekilde meydana geldiği inceleniyor.

Uçağın Suriye tarafından kasıtlı olarak düşürüldüğünün ortaya çıkması halinde Türkiye’nin tavrı sert olacak. Cumhurbaşkanı Gül, kasıtlı düşürülmüşse karşılığının ağır olacağını söylerken, Başbakan Erdoğan, TBMM’de grubu bulunan partilerin liderlerini konuyla ilgili bilgilendirmek üzere bugün görüşmeye davet etti.

Suriye’nin Türk Hava Kuvvetleri’ne ait RF-4E Phantom tipi eğitim ve keşif uçağını düşürmesinden sonra Ankara teyakkuza geçti. Önceki gece Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanan güvenlik zirvesinin ardından dün de Dışişleri Bakanlığı’nda mini bir zirve toplandı. Yoğun çalışmalarla olayın ne şekilde meydana geldiği araştırılıyor. Araştırma sonucu Türkiye net tavrını ortaya koyacak.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Dışişleri Konutu’nda, Hatay’ın güneybatısında Suriye tarafından düşürülen uçakla ilgili eşgüdüm toplantısı yapıldı. Yaklaşık üç saat süren toplantıya Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, ilgili kurum yetkililerinin yanısıra Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan iki tümgeneral, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan ise bir tuğamiral katıldı. Toplantıda uçağın pilotlarını bulmak için sürdürülen arama kurtarma çalışmaları ve “uçağın Suriye hava sahasında mı yoksa uluslararası hava sahasında mı vurulduğu, uçağın neden Suriye hava sahasına yöneldiği, Suriye güvenlik birimlerinin, uçağı vurmadan önce telsizle uyarıp uyarmadığı, neden inişe zorlanmadığı, en son başvurulacak yöntem olan ‘düşürme’ye neden gerek duyulduğu gibi” soruların cevapları arandı.

Liderlere görüşme daveti

Dışişleri Konutu’ndaki görüşmenin ardından Bakan Davutoğlu, öğle saatlerinde Başbakanlık Resmi Konutu’nda Başbakan Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Görüşmede, mini zirveden çıkan sonuçların ele alındığı öğrenildi.

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise akşam saatlerinde konuyla ilgili gelişmeler hakkında bilgi vermek ve görüş alışverişinde bulunmak üzere CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı bugün görüşmeye davet etti. Bu çerçevede, bugün Başbakanlık Resmi Konutu’nda saat 14.00′te CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na, 16.00′da MHP Genel Başkanı Bahçeli’ye, saat 18.00′de BDP Genel Başkanı Demirtaş’a görüşme daveti yapıldığı bildirildi.

Yoğun diplomasi trafiği

 Dışişleri Bakanı Davutoğlu da Başbakan Erdoğan’a bilgi vermesinin ardından yoğun bir telefon diplomasisi yürüttü. Davutoğlu, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve İngiltere, Fransa, Rusya, İran, Suudi Arabistan’lı meslektaşları ile BM Genel Sekreteri, AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi ve Arap Birliği Genel Sekreteri ile telefonla görüşerek bir durum değerlendirmesi yaptı. Davutoğlu ile görüşmesinin ardından İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague Twitter’daki resmi hesabında, ‘Desteğimi iletmek ve Türk askeri uçağının düşürülmesiyle ilgili endişemi ifade etmek için Türk Dışişleri Bakanı ile konuştum’ diye yazdı.

Kimsenin şüphesi olmasın

 Bu arada temkinli bir şekilde incelenen olaya ilişkin Türkiye’nin tavrı konusunda en net mesaj ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den geldi. Kayseri’de bulunan Gül, uçağın düşürülme noktası ve olayın nasıl olduğuyla ilgili araştırmaların sürdüğünü kaydetti. Olayın ardından yetkililerle sürekli temas halinde olduğunu ifade eden Gül, ‘Her şeyin net olarak ortaya çıkması gerekiyor. Şüphesiz ki böyle bir şeyin üzerinin örtülmesi mümkün değil, ne gerekiyorsa şüphesiz ki yapılacaktır. Bunda hiçbir tereddüdün söz konusu olmaması gerekir’ dedi. Suriye’den yapılan uçağın ihlal üzerine düşürüldüğüne ilişkin açıklamanın hatırlatılması üzerine Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

Her şey netleşsin diye biz daha erken bu açıklamayı yapmadık. Çünkü bunlar neticeleri çok olan şeylerdir. Uçağın düşürüldüğü yerin kesin tespiti yapılmak üzere, ondan sonra ne gerekiyorsa yapılacaktır. Jet uçaklarının deniz üzerinde uçarkenki süratini düşündüğünüzde, sınırlara kısa mesafeli olarak girilip çıkılması rutin şeylerdir. Kötü niyet içermeyen, uçakların süratinden dolayı elde olmadan olan şeylerdir. Acaba öyle mi oldu, yoksa tamamen kendi karasularımızda mı oldu, bunlar ortaya çıkacak. Bunlar neticeleri ağır olan konular olduğu için detaylı açıklamaları erkenden yapılamıyor. Her şey ortaya çıktıktan sonra ne gerekiyorsa yapılacağından kimsenin şüphesi olmasın.‘ Suriye ile temas halinde olduklarını belirten Gül, uçağın bazı parçalarının bulunduğunu, şu anda birinci önceliğin pilotların sağ bulunması olduğunu söyledi. Gül, Suriye’nin de arama çalışmalarına katıldığını belirtti.

Kaynak: Yeni Şafak-24.06.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder