4 Şubat 2012 Cumartesi

Hüccetiye Cemiyeti

Hüccetiye Cemiyeti, Humeyni’nin yakın arkadaşlarından Mahmut Halebi tarafından 1950’de kuruldu.

Hüccetiye, “Kayıp İmam Mehdi’nin geri gelişini hızlandırmak amacıyla iyiliği askıya alıp kötülükleri çoğaltacak adımlar atma” şeklinde özetlenebilecek kaos teorisine inanır.

Hüccetiye’nin kaos teorisi, Şia’da var olan “Mehdi’nin gelişini beklemenin ibadetlerin en büyüğü olduğu” inancı üzerine inşa edilmiştir.

Hüccetiye, Yahudiliğin doktrininden aynen alınmıştır. Hıristiyan Neo-conların ve Yahudilerin, dünyanın kaosa saplandığı bir dönemde Mesih’in yeryüzüne ineceği ve kendilerine Krallığın tacını geri vereceği şeklindeki bir inanışları, neredeyse aynı kurguyla Şii Hüccetiye Cemiyeti’ne adapte edilmiştir. Hüccetiye Cemiyeti, kargaşa, savaş, açlık ve kaosun dünyayı sardığı kıyamete yakın dönemde, Kayıp İmam’ın ortaya çıkıp dünyaya adalet dağıtacağına inanır. Dahası inanmakla yetinmez; kayıp 12. İmam’ın gelmesi için gerekli olduklarına inandıkları karanlık ortamı ve günahların yaşanmasını sağlamaya çalışır.

İran üst düzey devlet yönetimi Hüccetiye’nin emrindedir

2005′te yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ile birlikte Hüccetiye Örgütü, İran’ın yönetim kademelerinde etkisini artırdı. Kabinede istihbarat ve milli savunma gibi önemli makamlara Hüccetiye üyeleri getirildi. İran’ı yakından tanıyan önemli diplomatik kaynaklar, Ahmedinecad’ın icraatlarını İran’ın devlet politikasını Hüccetiye’nin kaos teorisine göre dizayn ettiğini değerlendirmektedir.

Hüccetiye’nin günümüzdeki lideri: Iraklı Şii lider Ayetullah Sistani

İran’ı ve Şiileri yakından tanıyan hassas kaynaklar (özellikle diplomatik gözlemciler ve molla kanadına yakın isimler) 2000′li yıllardan itibaren, Hüccetiye’nin gerçek liderinin Iraklı Şii lider Ayetullah Ali Sistani olduğunu düşünüyorlar. Sistani, Hüccetiye’nin kurucusu Halebi ile sınıf arkadaşıdır. Irak’ta Şiilerin her gün patlattığı bombalar da Sistani’nin Hüccetiye Cemiyeti’nin önderi olduğunu doğrular niteliktedir.

Hüccetiye’nin Kaos Teorisi Irak’ta uygulanıyor

İran’ın, Irak’ın işgaline deyim yerindeyse ses çıkarmaması, Irak’taki önemli Şii nüfusu yönlendiren Ayetullah Sistani’nin Irak işgalinde Şiilerin ABD kuvvetlerine karşı direnmeyeceğine dair güvence vermesi, Hüccetiye’nin kaos teorisinin Irak’ta uygulandığının bir diğer göstergesidir. Irak’ın hakim unsuru Şiilerin Irak’ta yaşanan zulme sessiz kalmalarının izahı yoktur. Hüccetiye Cemiyeti’nin emelleri arasında Türkiye’de coğrafyasının bulunduğunu ve bizim topraklarımızda da kaos çıkarma gayretlerinin olduğunu hatırdan çıkarmamak gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder