4 Şubat 2012 Cumartesi

Irak, Şiiler için kutsaldır

İran’da 8. İmam Rıza ve Hz. Masume türbeleri dışında Şiiler açısından kutsal sayılabilecek başka bir imam türbesi bulunmaz. Şii İran topraklarının fakirliğine karşın Irak, Şiiler açısından vazgeçilmez zenginlikte kutsal mekânlara sahiptir. Kerbela başta olmak üzere, Hz. Ali ve Hz. Hüseyin’in türbeleri Irak topraklarındadır. Ayrıca Şiilerin 7., 9., 10. ve 11. imamlarının türbeleri de Irak’tadır.

Kerbela suyu ve toprağını kutsal sayan pek çok Şii, yanında Necef toprağından yapılmış küçük bir secde taşı (türbet, mühür) bulundurur ve namazda Kerbela taşının üzerine secde eder. Şiiler ölünce bu topraklara gömülme arzusu taşır; varlıklı bazı Şiilerin cenazeleri vasiyetleri üzerine bu topraklara gömülür.

Irak, “Büyük İran Hayali” içinde yer alır

Şii İran’ın atası Şah İsmail’in kurduğu Safevi Devleti, şimdiki Azerbaycan, İran, Ermenistan, Irak, Afganistan ve Türkmenistan’ı içine alan bir coğrafyaya hükmediyordu. İran’ın Irak’a olan ilgisinin sebeplerinden biri bu tarihsel durumdur.
Şiiler, ataları Safevilerin bir zamanlar sahip olduğu topraklara yeniden hakim olma hayali kurmaktadır. Irak, Şii İran için ne pahasına olursa olsun işgal edilmesi gereken bir ülkedir. Sonuç olarak yüzyıllardır Irak, İran’ın siyasi ve dini sebeplerle vazgeçemediği bir coğrafyadır.


Irak İmam Ali Türbesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder