26 Nisan 2012 Perşembe

ABD-İran kardeşliği tam gaz

İran her fırsatta ABD düşmanlığı yapıp İslam dünyasının gözünü boyamaya çalışıyor ama İran ABD arasındaki ticaretin devam etmesi, bu oyunu gözler önüne seriyor.

Sert uluslararası söylemlere rağmen, Amerika Birleşik Devletleri ve İran arasında ticaret gelişmeye devam ediyor. 2011 yılında İran, ABD Nüfus Bürosu istatistiklerine göre, Amerika’dan 229 milyon dolar değerinde mal ithal etti, satışlar 2012’de de devam ediyor.

Mart ayında İran, ABD’den 120 bin ton buğday satın almak istediğini açıkladı. Öte yandan, ticaretin çoğunlukla tek yönlü olduğu dikkat çekici. 

2011 yılında, ABD İran’dan büyük ölçüde sanat eserleri ve antikalardan oluşan 888 bin dolarlık mal ithal etti. Bu rakam 2010 yılında 94 milyon dolardı.

İran ile ABD ticareti yıldan yıla önemli değişiklikler gösterdi. Şu an ABD-İran ticareti tamamı Asya ülkesi olan İran’ın ilk beş ticaret ortağı ile karşılaştırıldığında küçük. 2011 yılında İran’ın en yük ihracat pazarları Çin, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Hindistan ve Afganistan oldu.

İran’ın ihracatının yüzde 18’den fazlası Çin’e gitti. İran’ın ithalatının yaklaşık yüzde 12’si de Çin’den geldi. Tahran’ın en büyük Avrupalı ticari ortağı ise Almanya, ancak sadece 13. sırada yer alıyor. ABD yaptırımları İran’a insani, tıbbi ve eğitim için gerekli mallara yasak getiriyor. Ama iki ülke insulin ve sakız gibi ürünler de dahil çok sayıda üründe şaşırtıcı bir ticaretin sürdüğünü gösteriyor.

2011 yılında ABD’den mal ithalatı yapan İran’ın en fazla aldığı ürünlerden bazıları ise söyle: Tereyağı, İnsülin, Ultrasonik cihazlar, veterinerlik aşıları, süt ve krema, antibiyotikler, sakız, güzellik ve cilt bakımı ürünleri, fasulye, kürdan, pil, salata sosları.

Kaynak: Milat Gazetesi-24.04.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder