6 Nisan 2012 Cuma

Davutoğlu İran'dan acil izahat istedi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran Meclis Başkanı Ali Laricani’nin Türkiye’yle ilgili açıklamaları üzerine İran’ın Ankara Büyükelçisi’nin bakanlığa çağrılarak izahat istendiğini söyledi. Laricani, dün yaptığı açıklamada, İstanbul’da yapılan “Suriye’nin Dostları” toplantısını ağır şekilde eleştirerek, zirveyi “Suriye’nin Düşmanları” olarak adlandırmıştı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran’la nükleer müzakereler konusuna ilişkin, Türkiye’nin bu konularda hiçbir zaman bir prestij peşinde olmadığını belirterek, her iki tarafın da halen arzularının Türkiye olduğunu ifade ettiklerini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Didier Reynders, bakanlıkta yaptıkları görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Davutoğlu, İran’la nükleer müzakerelerin nerede yapılacağı konusundaki bir soru üzerine, önemli olanın bu görüşmelerden netice alınması olduğunu belirtti.

Davutoğlu, “Türkiye’de yapmak isterlerse buyursunlar başımızın üzerinde yerleri var ve her türlü katkıyı her zaman olduğu gibi yaparız. Başka bir yerde yapmayı arzu ederlerse yine elimizden gelen katkıyı yaparız. Türkiye bu konularda hiçbir zaman bir prestij peşinde olmamıştır. Her iki taraf da halen arzularının Türkiye olduğuna dair bize ifadede bulundular. Ama kendi aralarında istişarelerini yapacaklar ama ne karar alırlarsa alsınlar, dediğim gibi önemli olan neticenin alınması” dedi.

Nükleer müzakerenin güven artırıcı bir zemininin olması gerektiğine işaret eden Davutoğlu, bunun hemen uygulanabilecek bazı adımlardan oluştuğunu söyledi. Davutoğlu, şöyle devam etti:

“Ama daha önemlisi kalıcı bir çözüm oluşması için karşılıklı olarak iki parametre önemli. Bu iki parametre her türlü müzakerenin ana esasıdır. Bir, barışçıl nükleer teknoloji önünde bir engel olamaması, Türkiye için de bu önemlidir. İki, herhangi bir şekilde askeri mahiyet taşıyan nükleer çalışmaların da denetim altında olması ve engellenmesi. Bu iki parametreyi de her iki taraf da kabul ettiğini söylüyor. Bu iki parametreyle eğer siyasi irade olursa çok kısa bir sürede netice alınabilir. Bölgemiz de dünya da büyük bir krizden kurtulur ve bunu aşar. Ümit ederiz çalışmalar bu yönde sürer” diye konuştu. 

İran’dan izahat istendi

Bir basın mensubunun İran İslami Danışma Meclisi Başkanı Ali Laricani’nin Türkiye’yi eleştiren açıklamalarının hatırlatması üzerine de Davutoğlu, açıklamalarla ilgili kapsamlı bir notun kendisine iletildiğini ve açıklamalar üzerine yapılan yorumları tetkik ettiklerini belirtti.

Kendisinin dün İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi’yi aradığını bildiren Davutoğlu, İran’da her düzeyde karşılıklı anlayış ve saygı içerisinde çok güzel görüşmeler yapılmasının hemen akabinde yapılan bu açıklamaların İran’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve heyetine gösterilen saygı ve anlayışla bağdaşmadığını ifade ettiğini kaydetti.

Davutoğlu, Salihi’nin ise İran İslam Cumhuriyeti adına yapılan bütün açıklamaların sadece Dışişleri Bakanı, Cumhurbaşkanı ve dini lider tarafından yapıldığını, diğer açıklamaların bir bağlayıcılığının bulunmadığını söylediğini ifade etti.

Salihi’nin, açıklamaların resmi bir açıklama olarak değerlendirilmemesini istediğini belirten Davutoğlu, bugün de İran’ın Ankara Büyükelçisi’nin Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak konu hakkında kendisinden izahat istendiğini bildirdi.

Laricani ne demişti?

İran Meclis Başkanı Laricani, dün yaptığı açıklamada, İstanbul’da yapılan “Suriye’nin Dostları” toplantısını ağır şekilde eleştirerek, zirveyi “Suriye’nin Düşmanları” olarak adlandırmıştı. Konferansın “İsrail’e yeni bir nefes aldırmak için yapıldığını” ileri süren Laricani, toplantıya katılan ülkelere hitap ederek, “Eğer sizler bölgedeki demokrasi için endişeliyseniz, neden Bahreyn’deki vahşi diktatörlüğe ve bazı diğer ülkelerdeki diktatörlüğe sessiz kalıyorsunuz?” diye sormuştu.

Kaynak: Türkiye Gazetesi-04.04.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder