6 Nisan 2012 Cuma

İran: Müzakereler İstanbul'da olmasın

Türkiye’nin İran’ın tartışmalı nükleer programı ile ilgili uluslar arası toplantıya ev sahipliği yapması tehlikeye girdi. Dini lider Ali Hamaney’e tavsiyelerde bulunan düzenin yararını teşhis konseyi genel sekreteri Muhsin Rızai, “Bazı anlaşmalara bağlılık konusunda Türk dostlarımız sözünü tutmadığından nükleer görüşmeler başka bir dost ülkede yapılırsa daha iyi olur.İstanbul’u görüşme yeri olarak önermek karşı tarafa İran’ın zayıf koşullarda olduğu yönünde yanlış izlenim verir” dedi.

Fars Haber Ajansına göre konseyin bazı üyelerine hitaben konuşan Rızai, İran ve BM’nin 5 daimi üyesi ile Almanya arasında 13 Nisan’da yapılması planlanan yeni tur nükleer görüşmeler için İstanbul yerine Bağdat, Beyrut ve Şam’ın müzakereler için uygun seçenekler olabileceğini söyledi. Rızai, Türkiye’nin hangi sözlerini tutmadığı konusunda ise bir şey söylemedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın geçen ay İran’daki temasları sırasında İran Dış İşleri Bakanı Ali Ekber Salihi, “Türkiye görüşmeler için en iyi seçenek” demişti. Bu arada Rusya’da görüşmeler için henüz yer ve zamanın tespit edilmediğini açıkladı.

Kaynak: Hürriyet Gazetesi-04.04.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder