4 Nisan 2012 Çarşamba

Hamaney'den Türkiye'ye küstah tavır: "Doğru kararlar alın"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la Meşhed kentinde bir görüşme yapan Şii lider Hamaney, Türkiye’yi Suriye konusunda Amerikalılarla aynı pozisyonda yer almakla itham etti ve bu tutumu yanlış bulduğunu söyledi. 

Esed yönetiminin yaptığı zulüm ve katledilen onbinin üzerindeki Sünni insan için tek kelime etmeyen Hamaney, Suriye’ye yönelik her türlü planı ABD kaynaklı gibi gösterdi ve karşı olduğunu vurguladı.

Bölgedeki hassas şartlarda en önemli konu “bağımsız ülkelerin doğru kararlar almasıdır” diyerek küstahça bir eleştiride bulundu.

İşte konuyla ilgili İran’ın resmi ajanslarından ABNA’nın haberi

ABNA-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran ziyaretinde İran lideri Ayetullah Seyyid Ali Hameney ile İmam Rıza’nın (aleyhi selam) türbesinin olduğu İran’ın Meşhed kentinde görüştü. İmam Hamaney’in görüşmede Ortadoğu bölgesindeki gelişmeleri İslam ve Müslümanlardan yana olarak değerlendirdiği belirtildi.

İmam Hamaney’in resmi internet sitesinde görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, Rehberin Erdoğan ile görüşmesinde iki ülke arasındaki ilişkilerin derinleştirilmesine vurgu yaptığı belirtildi. İmam Hamaney, İran ve Türkiye’nin ilişkilerini geliştirmesinin de İslam dünyasının yararına olacağını belirtti.

Bölgenin hassas bir yapısı olduğunu ifade eden İmam, bölgedeki gelişmelerin de İslam ve Müslümanların yararına olduğuna işaret etti. Bağımsız ülkeler açısından en önemli konunun doğru kararlar alabilmek olduğunu belirten İmam Hamaney, “ABD’nin bölgedeki baskın ülke olarak bağımsız ülkeler istemediğini” ifade etti. Amerika’nın bütün ülkelerde bu şekilde davrandığını öne süren İmam Hamaney, bu yüzden İslam ülkelerinin kararlar alırken çok dikkatli olmaları gerektiğini dile getirdi.

Türkiye’de İslami eğilimli siyasetçilerin iktidarda olduğunu söyleyen İmam, Türkiye’nin Batı’daki ve Amerika’daki konumunun ise cazip olduğunu ifade etti.

Görüşmede Suriye’ye ilişkin açıklamalarda da bulunan İmam Hamaney, ABD’nin Suriye’ye yönelik planlarına ve Suriye’ye müdahaleye karşı olduklarını belirtti. Suriye’nin İsrail’e karşı direniş gösterdiğini kaydeden İmam Hamaney, Suriye’nin içişlerine her türlü müdahaleye karşı olduklarını kaydetti. İmam Hamaney, Suriye’deki reformları her zaman desteklediklerini ve Suriye’deki reformların sürmesi gerektiğini söyledi.

Baş başa ve heyetlerarası olmak üzere toplam 2 saat süren görüşmede Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da yer aldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder