18 Nisan 2012 Çarşamba

İran, Esed'e silah yardımı yapmaya devam ediyor

Her gün onlarca masum sivilin katledildiği Suriye’de, İran Esed yönetimine yardım etmeye devam ediyor. Osmaniye’de yakalanan iki tır dolusu İran’a ait silahtan sonra şimdi de yine İran’ın gönderdiği bir gemi dolusu silah ele geçirildi.

Kaynak: Yeni Akit Gazetesi-15.04.2012

ABD ve Batı ülkeleri tarafından Suriye’deki sivillere yönelik katliam operasyonları sebebiyle yaptırım uygulanan despot Beşşar Esed rejiminin silah ambargosunu delme girişimi son anda önlendi.
İran’ın Alman kuru yük gemisini kiralayarak gönderdiği silah ve askeri gereçler, Suriye’nin Tartus limanına 80 kilometre kala durduruldu. Alman Der Spiegel dergisinin özel haberine göre, Alman bandıralı kuru yük gemisi ‘Atlantic Cruiser’ önceki gün öğle saatlerinde Suriye’nin Tartus Limanı’na 80 kilometre uzaklıkta, Esed rejimine silah taşıdığı gerekçesiyle durduruldu. Haberde, İran’ın Alman gemisi aracılığıyla Suriye’ye askeri gereç ve cephanelik gönderdiği iddia edildi.

Silahlar İran’a ait 

Atlantic Cruiser, dün öğle saatlerinde Tartus Limanı’na doğru yol aldığı sırada Suriyeli yetkililerden uyarı aldı. Geminin silah taşıdığının fark edildiği belirtilerek, rotasını değiştirmesi istendi. Bunun üzerine İran silahları taşıdığından şüphe edilen kuru yük gemisi İskenderun Limanı’na doğru yöneldi. Ancak olayın ortaya çıkmasının ardından gemi Tartus açıklarında bekletilmeye başlandı.

Alman bandıralı Atlantic Cruiser’ın İran’a ait bir gemiden birkaç gün önce söz konusu yükü Cibuti Limanı’nda alarak, Suriye’nin Tartus Limanı’na doğru yola çıktığı belirtildi.

“Geminin silah taşıdığı bilgisi bize ulaşır ulaşmaz durdurduk” diyen işletmeci şirketten Tösten Lüddeke, “Kuru yük gemimiz, Ukrayna’nın Odessa kentinde kayıtlı “White Wale Shipping” tarafından kiralandı. Bize yük olarak pompa ve benzeri maddeler bildirildi. Silah olduğunu bilseydik asla taşımazdık” dedi. Ukrayna charter şirketi “White Wale Shipping” ise söz konusu geminin tartus’a gittiğini doğruladı ancak silah yüklü olduğu iddialarını reddetti.

Rus gemisi de durdurulmuştu 

İran daha önce de Suriye’ye silah göndermek için Cibuti Tartus hattını kullanmıştı. Geçtiğimiz Ocak ayında Suriye’ye cephane taşıyan bir Rus gemisi de Kıbrıs’ta durdurulmuştu.

Esed’e ABD ve AB’den silah ambargosu 

Suriye’de şiddet olaylarında 9 binden fazla insanın hayatını kaybetmesinin ardından AB ve Avrupa Birliği ülkeleri, Suriye’deki Esed rejimine karşı bir dizi yaptırım uygulama kararı almıştı. Söz konusu yaptırımlar arasında Suriye’ye silah ambargosu da bulunuyor, Rusya ve Çin’in karşı çıkması nedeniyle BM Güvenlik Konseyi ise, Suriye hakkında yaptırım kararı çıkaramamıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder