17 Mart 2013 Pazar

Ahmedinejad, Hamaney’e karşı laik darbe hazırlığında

İran lideri Ahmedinejad’ın, halefi İsfendiyar Rahim Meşai’nin cumhurbaşkanı seçilmesi halinde mollaların iktidar üzerindeki siyasi etkisini bitirmek için anayasada değişikliğe gitmeyi planladığı öne sürüldü

İran’da Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’la ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney arasında 2 yıldır süren iktidar mücadelesi yeni bir boyut kazanıyor. Ahmedinejad’ın, 14 Haziran’da gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yerine getirmeyi planladığı kurmaylarından İsfendiyar Rahim Meşai’yle birlikte, dini liderlerin siyasetteki etkisini sona erdirmek için “laik bir darbe” hazırlığında olduğu iddia edildi.

İranlı kaynaklar Ahmedinejad ile Meşai’nin son günlerde Tahran’da müttefikleriyle bir dizi toplantı gerçekleştirdiğini ve bu toplantılarda mollaların siyasi gücünü ortadan kaldırmanın yollarını tartıştıklarını söyledi.

Servetini harcayacak 

Ahmedinejad’ın Meşai’nin yerine geçmesi konusunda son derece kararlı olduğu ve gerekirse kişisel servetini bu yolda harcamaktan çekinmeyeceği söyleniyor. Meşai’nin seçilmesinin ardından “gölge başkanlığa” soyunacağı söylenen Ahmedinejad’ın, Mesai aracılığıyla 4 yıllık görev süresi boyunca gerekli anayasal değişiklikleri yaparak Hamaney ve önde gelen dini liderlerin siyasete karışmasını engellemeyi amaçladığı belirtiliyor.

Şimdi, 2009′daki olaylı başkanlık seçimlerinden bu yana Ahmedinejad’la arası açılan Hamaney’in nasıl bir adım atacağı merak ediliyor.

Kaynak: Habertürk Gazetesi – 28.02.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder