17 Mart 2013 Pazar

Iraklı bakandan tehdit içerikli açıklama

Irak Ulaştırma Bakanı Hadi el Emiri, Suriye’deki mezhep çatışmasından ülkesinin zarar göreceğini belirterek Türkiye ile Katar”ın, Suriyeli isyancılara verdiği desteğin, Irak’a savaş ilanıyla aynı şey olduğunu söyledi.

Daha önce eski silahlı Bedr örgütünün liderliğini de yapan el Emiri, Reuters’e verdiği mülakatta Sünni Türkiye ve Katar’ın Suriye’deki çatışmanın barışçı şekilde çözümüne yönelik bütün çabaları engellediğini kaydetti. El Emiri Ankara ve Doha’yı, El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi dahil Suriye’de Devlet Başkanı Beşşar Esad karşıtı cihatçı grupları silahlandırmakla suçladı. Ulaştırma Bakanı, “Türkiye ve Katar’m Suriye’deki El Kaide’ye para ve silah vermesi, Irak’a karşı silahlı girişimdir. Bu silahlar Irak’ın göğsüne dayanacaktır” dedi.

ABD işgalinin ardından şiddetli mezhep çatışmalarına sahne olan Irak’ta mezhepsel gerilini son dönemde yeniden tırmanışa geçti. On binlerce Sünni Iraklı Nuri el Maliki’nin Şii ağırlıklı hükümetini protesto ediyor. Anbar vilayetinde El Kaide bağlantılı militanların yeniden toplanmaya başladığı belirtiliyor. Bazıları da Esad’a karşı savaşmak için Suriye’ye geçiyor. Bedr hareketi, 2004″te silah bırakmıştı. Bakan El Emir, yeni kurulan Şii milis örgütleri dahil, bu tarz oluşumlara karşı olduğunu dile getirdi.

Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi – 28.02.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder