17 Mart 2013 Pazar

Washington’la İran nükleer flörtte

İran ile BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya’nın oluşturduğu 5+1 grubu arasındaki nükleer görüşmeler, umut vaatleriyle sona erdi.

Yeni ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’den de olumlu mesajlar geldi. Kerry, İran ile 5+1 arasındaki görüşmelerin yararlı olduğunu ve Tahran’ın ciddi biçimde angaje olmasının uzun vadeli, geniş çaplı anlaşmaya götürebileceğini söyledi.

Washington’un Tahran ile doğrudan görüşmeye hazır olduğunu tekrarlayan Kerry, “İran ne yapması gerektiğini biliyor. ABD Başkam, İran’ın nükleer suali sahibi olmaması politikasını hayata geçirme kararlılığını net biçimde dile getirmişti” diye ekledi.

İranlı baş nükleer müzakereci Said Celili de, “Tutumlarını gerçekten değiştiriyorlarsa, karşılıklı işbirliğine yönelik bir stratejiyle yaklaşıyorlarsa, dönüm noktası olabilir” dedi.

Rus Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergey Ryabkov, 5+1′in, İran’ın nükleer programını frenlemesi, yüzde 20′Iik uranyum zenginleştirmeyi durdurması ve Fordu tesisindeki yakıt zenginleştirmeyi azaltması karşılığı, yaptırımların hafifletilmesi teklifinde bulunduğunu söyledi. Uzmanlar 17-18 Mart’ta İstanbul’da biraraya gelecek, temsilciler 5 Nisan’da tekrar Kazakistan’da toplanacak.

Kaynak: Birgün Gazetesi – 28.02.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder