17 Mart 2013 Pazar

Maliki’den Esad rejimine cephe desteği

Irak ordusunun, sınır kapısını Esad’a bağlı askerlerden alan Özgür Suriye Ordusu’na saldırdığı belirtildi. İddiaya göre helikopterle üzerlerine ateş açılan Suriyeli muhalifler geri çekilmek zorunda kaldı

Geçtiğimiz günler de Irak Başbakanı Nuri el Maliki; ‘Esad giderse ortalık karışır’ demişti. Suriye’de Devlet Başkanı Beşşar Esad’ı devirme mücadelesinin ülkesinde ve Lübnan’da mezhepsel çatışmalar yaratacağını, bunun Ortadoğu’da istikrarı bozacağını savunan Maliki AP’ye yaptığı konuşmasında, “İsyancıların zaferin Ortadoğu’da ciddi etkileri olacağını, El-Kaide için yeni bir cennet yaratılacağını, ülkesinde ve Lübnan’da mezhep savaşının tetikleneceğini” iddia etmişti.  Maliki’nin bu açıklamasından sonra ise Irak ordusu tarafından ÖSO’ya saldırı gerçekleştirildi.

Irak Askerleri ÖSO’ya saldırdı 

Beşar Esad rejimini desteklemekle suçlanan Irak Başbakanı Nuri el Maliki yönetimi dün de Suriyeli muhaliflere yönelik askeri saldırıda bulunmakla suçlandı. Irak ordusunun, Suriye’yle arasındaki Yarubiye sınır kapısının Özgür Suriye Ordusu’na bağlı askerlerin eline geçmesinin ardından saldırıya geçtiği belirtildi. Muhalif yapılanmalardan sorumlu Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC), Yarubiye sınır kapısının Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı birliklerin eline geçmesinden sonra Irak topraklarında sınır kapısına ağır silahlarla ateş açıldığı ifade edildi.

Suriye’deki Beşar Esad rejimine yardım eden Irak ordusuna bağlı bir helikopterin de sınırı bombaladığı ileri sürüldü. Rejime bağlı savaş uçaklarının sınır kapısı ile serbest bölgeyi yoğun bir şekilde bombaladığına işaret eden SRGC, uçakların Haseke’nin Hula bölgesindeki Hatuniye petrol sahasını da bombaladığını duyurdu.

AB’den Suriye muhalefetine yardımı sinyali 

Roma’da gerçekleştirilen Suriye Halkının Dostları Grubu toplantısında Avrupa Birliği, Suriye’ye uygulanan silah ambargosunu hafifletme kararı aldı. Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philippe Lalliot, AB’nin Suriyeli muhalif gruplara ölümcül olmayan askeri donanım göndereceğini açıkladı. Yardımın sadece sivil halkın korunması için kullanılabileceği vurgulandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder