17 Mart 2013 Pazar

‘İran gizlice plütonyum üretiyor’

Britanya’nın saygın gazetelerinden TheTelegraph, uranyum zenginleştirme faaliyetleri sekteye uğrayan İran’ın “nükleer silah elde etmek için B planını devreye soktuğunu” iddia etti.

Gazete, İran’ın 18 aydır uluslararası denetçilere kapalı tuttuğu Arak nükleer santralında “plütonyum” üretme çalışmalarına başladığını öne sürdü. Plütonyum ise zenginleştirilmiş uranyuma alternatif olma özelliği taşımasıyla bilmiyor.

Uranyum yerine kullanılacak 

Gazete, santralda plütonyum işlenmesi için gerekli olan ağır su üretiminin gerçekleştirildiğim yazdı. Buna kanıt olarak da çekilen bir uydu fotoğrafını yayınladı. Fotoğrafta nükleer santralın üzerinden yoğun miktarda su buharı yükseldiği görülüyor. Gazeteye konuşan uzmanlara göre, Arak Nükleer Santralı’nda yer alan ağır su kompleksi, atom bombası yapımı için yeterli plütonyum miktarını bulunduruyor. Nükleer silahları olduğunu açıklayan Hindistan ve Kuzey Kore gibi ülkeler de plütonyum üzerinde çalışmalar yapmıştı. Plütonyum nükleer silah üretiminde zenginleştirilmiş uranyuma alternatif oluşturuyor. Ancak işlenerek nükleer silaha dönüştürülmesi zenginleştirilmiş uranyuma oranla daha zor.

Kaynak: Taraf Gazetesi – 28.02.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder