17 Mart 2013 Pazar

Ladinin damadı Abu Ghaiht: ‘Bizi İran sakladı’

Ladin ‘in damadı Ankara’daki ifadesinde 10-15 El Kaide üyesiyle İran’da bir kampta 11 yıl kaldıklarını söyledi. ‘Faaliyetleri buradan yürüttük’ dedi

ABD’deki 11 Eylül saldırılarının ardından arananlar listesinde yer alan Süleyman Abu Ghaiht, 11 yıl kampta yaşadıklarını söyledi. İran Gizli Servisi’nin kontrolünde olduklarını belirtti.

Kuveyt’e Sınır Dışı 

İran Gizli Servisi tarafından Türkiye’ye sokulan ve CIA’nın verdiği bilgiyle Ankara’da bir otelde yakalanan Ghaiht, memleketi Kuveyt’e sınır dışı edildi. ABD damadın iadesini istiyordu.

Kuveyt’e damat operasyonu 

ClA’in verdiği bilgi üzerine Ankara’da yakalanan Süleyman Abu Ghaiht için 1 Mart’ta ‘gizli’ bir operasyon düzenlendi. ABD’nin 11 Eylül saldırıları nedeniyle aradığı Ghaiht, Kuveyt’in ikna edilmesi üzerine sınır dışı edildi

ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı CIA’nın verdiği bilgi üzerine Ankara’da 5 yıldızlı bir otelde yakalanan El-Kaide lideri Usame Bin Ladin’in damadı Süleyman Abu Ghaiht ‘sessiz’ bir operasyonla Kuveyt’e sınır dışı edildi.

ABD’nin 11 Eylül saldırılan nedeniyle “Kırmızı Bülten’le aradığı Süleyman Abu Ghaiht’in l Mart’ta Ürdün üzerinden memleketi Kuveyt’e sınır dışı edildiği ortaya çıktı. ABD Interpolü, Ghaiht’in iadesini istemişti.

13 Ocak’ta MİT ve polisin Ankara’da ortaklaşa düzenlediği operasyonda yakalanan El Kaide’nin sözcüsü Ghaiht, l Marta kadar Terörle Mücadele Şubesinde gözaltında tutuldu. Sahte S. Arabistan pasaportu ile yakalanan Ghaiht, “Beni ABD’ye iade etmeyin. Aksi halde El-Kaide’nin hedefi olursunuz” demişti.

Eşi ve oğlu da yanındaymış 

Sınır dışı edilen Ghaiht’in gözaltına alınmasıyla ilgili operasyonda yeni ayrıntılar gündeme geldi. İran Gizli Servisi ajanı tarafından Hakkâri üzerinden yasa dışı yollarla Türkiye’ye sokulan Ghaiht’in Ankara’ya geldiğinde yanında kansı Fatime ile oğlu Abdullah’ın da olduğu belirtildi.

Avrupa’ya gidecekti 

Mit ve polis istihbaratı, Çankaya’da 5 yıldızlı bir otele yerleşen Süleyman Abu Ghaiht, kansı ve oğlunu takibe aldı. Kansı ve oğluyla ilgili uluslararası bir arama kararı ve karıştıkları suç olmadığı için onlara dokunulmadı. Ghaiht’in yakalanmasından bir gün önce kansı Fatime ile oğlu Abdullah Esenboğa Havalimanından S. Arabistan’a uçtu. Polis, S. Arabistan pasaportu taşıyan karısı ve oğlunun Türkiye’den ayrılmasına engel olmadı. İran Gizli Servisi SAVAMA ajanı tarafından Türkiye’ye sokulan Süleyman Abu Ghaiht’in sahte S. Arabistan pasaportu ile Ankara’daki bir AB üyesi Büyükelçiliğinden “vize” alıp ailesiyle birlikte Avrupa’ya kaçmayı planladığı ortaya çıktı. Ankara’ya gelişinden bir gün sonra yakalanan Ghaiht bu yüzden vize planını hayata geçiremedi.

’11 Eylül’ü CIA’e sorun ‘

Ankara Emniyetinde sahte pasaport kullanmaktan hakkında adli işlem yapılan Ghaiht, sınır dışı edilmek üzere serbest bırakıldı. Ghaiht sorgusunda ABD’de 11 Eylül 2001′de yolcu uçaklarıyla gerçekleştirilen intihar eylemleri hakkında çok “çarpıcı” bilgiler verdi. Ghaiht’in “İntihar eylemlerini CIA’e sorun” diye değişik imalarda bulundu. Terörist faaliyetleri nedeniyle Kuveyt’in vatandaşlıktan çıkarttığı Ghaiht, İran’da tutuldukları askeri kamp konusunda şunları söyledi: “İntihar eylemlerinden sonra İran Gizli Servisi beni ve ailemi İran’a götürdü. 11 yıl İran’da askeri bir kampta kaldık. Esim ve oğlum dışında bu kampta El-Kaide mensubu 10-15 aile daha bulunuyordu. İran Gizli Servisinin kontrolünde bu kampta yaşadık ve faaliyetlerimizi sürdürdük.

“Kuveyt ikna edildi”

Türkiye, Süleyman Abu Ghaiht’i önce vatanı Kuveyt’e sınır dışı etmek istedi. Kuveyt yönetimi vatandaşlıktan çıkarttığı Ghaiht’i almak istemedi. Devreye Dışişleri Bakanlığı girdi. Kuveyt Kralı, Ghaiht’in sınır dışı edilmesi konusunda ikna edilince “gizli” operasyon için düğmeye basıldı. Polis, Ghaiht’i l Mart günü THYye ait bir uçakla İstanbul Atatürk Havalimanından Kuveyt’e gönderdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder