17 Mart 2013 Pazar

Irak’ta Şii Bedir Tugayları işkenceye dahil olmuş

Bir dönem Irak’taki ABD güçlerinin komutanlığını yapan eski CIA Başkanı Petraeus’un işkence merkezlerinin kurulmasında parmağı olduğu ortaya çıktı

Irak işgali sırasında ülkede işkence merkezlerinin kurulması ve yönetilmesinde ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un ve eski CIA Başkanı David Petraeus’un parmağı olduğu iddia edildi. Britanya’da yayınlanan Guardian gazetesi, özel haberinde, ABD’nin Irak işgali sonrası yıllardır söylenti düzeyinde olan iddiaları, olaylara tanıklık eden kaynaklara dayandırdı.

Paramiliter gruplar kurdu 

Habere göre Pentagon, Latin Amerika’da paramiliter gruplara danışmanlık yapan ABD özel kuvvetlerinde görevli Albay James Steele’i, gizli gözaltı ve işkence merkezleri oluşturan komando birliklerini denetlemek ve isyancılardan bilgi toplamak için Irak’a gönderdi. Bu gözaltı birimleri ABD’nin Irak işgali sırasında ağır işkence vakalarıyla anılıyordu.

Dönemin Savunma Bakanı Donald Rumsfeld tarafından görevlendirilen 58 yaşındaki Steele, Sünni direnişçilere karşı mücadele etmek için paramiliter grupları organize etmekten sorumluydu. Pentagon’un Şiilerin güvenlik güçlerine dahil olmasının önünü açmasıyla, Steele “Özel Polis Komandosu” olarak bilinen timin kurulmasına öncülük etmişti. İşkence merkezlerinin de bu birimler tarafından idare edildiği öne sürülmüş, Şii Bedir Tugayları’nın da işkence olaylarına dahil olduğu iddia edilmişti. Gazete, gözaltı merkezlerine gönderilen bir diğer ismin de emekli Albay James H. Coffman olduğunu yazdı.

Petraeus’a doğrudan sorumlu olan Coffman da Haziran 2004′te yeni güvenlik güçlerini eğitmek için Irak’a gönderilmiş, 20o6′da ABD’ye döndüğünde de raporlarını ABD danışmanlarının finanse Rumsfeld’e sunmuştu. İddiaları ettiği Orta Amerika’da kapsayan dönemde Petraeus, Irak’taki ABD güçlerinin komutanıydı.

Orta Amerika gibi 

Haberde, Steele veya Coffman’ın tutuklulara doğrudan işkence uyguladıklarına dair bir kanıt olmadığı, yalnızca ara sıra işkence yapılan merkezlerde bulundukları ve gözaltına alman binlerce kişiyle ilgili işlemlere dahil oldukları belirtiliyor. Guardian Irak’ta yaşananları, 1980′lerde faaliyet gösteren paramiliter grupların insan hakları ihlalleri ile paralellik olduğuna dikkat çekti.

Kaynak: Taraf Gazetesi – 08.03.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder