17 Mart 2013 Pazar

Irak göstericileri: ‘Farsların getirmiş olduğu hükümete yazıklar olsun’

Irak’ın birçok kentinde Cuma namazının ardından “Irak, tere i h im izdi r” adı altında gösteriler düzenlendi ve Maliki hükümeti protesto edildi. Kerkük kentinde de “Geleceğiz ey Bağdat” adı altında düzenlenen gösteride binlerce kişi, hükümeti ve uygulamalarını protesto etti

Irak’ın birçok kentinde Cuma namazının ardından “Irak, tercihimizdir” adı altında gösteriler düzenlendi. Bağdat, Ramadi, Felluce, Samarra, Musul, Kerkük, Bakuba ve Tikrit gibi birçok kentte halk, “Irak, tercihimizdir” adı altında düzenlenen gösterilere katılmak için Cuma namazının kılınacağı meydanlara akın etti. 

Bağdat’ta dün arttırılan kontrol noktalan dikkati çekti. Maliki hükümetini protesto etmek için Cuma namazının kılınacağı yerlerde toplanmaya çalışan göstericilere güvenlik güçleri zorluk çıkarmaya çalıştı. Güvenlik güçlerinin başkent Bağdat’taki Sünni çoğunluğa sahip Azamiye, Âmiriye, Gazaliye, Dora ve Seydiye semtlerini kuşatarak, camilerin etrafında yoğun güvenlik önlemleri aldığı görüldü. Bağdat’ta Sünnilerin çoğunlukta olduğu semtlere girişler zorla ştırıldı. Bu arada, güvenlik güçleri Azamiye nüfusuna kayıtlı olmayanları, Hanefi mezhebinin kurucusu İmam-ı Azam Ebu Hanife’nin türbesinin bulunduğu Bağdat’ın kuzeyindeki Azamiye semtine sokmadı. Bağdat’ın kuzeyindeki Tarmiye ve Taci bölgesinde de güvenlik güçlerinin camilerin çevresine konuşlandığı ve bazı camilerde Cuma namazının topluca kılınmasında zorluk çıkardığı öğrenildi.

Kerkük’te 

Öte yandan Irak’ın Kerkük kentinde de “Geleceğiz ey Bağdat” adı altında düzenlenen gösteride binlerce kişi, hükümeti ve uygulamalarını protesto etti, Kerkük’e bağlı Havice kasabasında toplanan binlerce kişi, El İzze (Şeref) Meydanı’nda Cuma namazı kıldı, Namazının ardından kalabalık. Maliki hükümeti karşıtı gösteri düzenlendi, Göstericiler adına konuşan Hamid Cuburi, Bağdat’ın Şule semtinde meydana gelen saldırıyı kınayarak, “Kerkük’te, Musul’da, Necefte ve Şule’de hayatını kaybedenler Iraklılardır. İhtilalin ve Farsların (İran) getirmiş olduğu hükümete yazıklar olsun, bu hükümet halkımızı korumuyor” dedi.

“Birleşin ve zulme karşı beraber durun” 

Şeyh İmam Abdulazziz el Meşedani ise, “Burada biraraya gelişimiz ve namazlarımız zulme karşıdır. Bütün dünya sesimizi duydu, fakat sadece zulmü yapan ve yönetimi elinde tutanlar bizi duymazlıktan geliyor. Ben onlara sesleniyorum, adaleti sağlayın. Başbakanın göstericilere yönelmesi ve dinlemesi lazım. Bu zulümlerin bir an önce bitmesini istiyoruz” şeklinde konuştu. El Meşedani, Bağdat halkına da çağrıda bulunarak, “Birleşin ve zulme karşı beraber durun” ifadelerini kullandı.

Maliye bakanı istifa etti 

Cuma gösterisinde, Maliye Bakanı Rafi İsevi’nin istifa etmesi sürprizi yaşandı. ‘Maliye Bakanı Rafi İsavi, Ramadi şehrindeki göstericilere hitaben yaptığı konuşmada, Maliki hükümetinin halkın taleplerini yerine getirme konusunda hiç bir ilerleme kaydetmediğini, Irakiye Bloku üyesi Bakanların bakanlar kurulu toplantılarını boykot etmesinin şu ana kadar bir netice getirmediğini ve görevinden istifa ederek halkın saflarına katılacağını söyledi.

Kaynak: Ortadoğu Gazetesi – 02.03.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder