15 Şubat 2013 Cuma

Despot Maliki yönetimine öfke sürüyor

Despot Şii Irak Başbakanı Nuri el Maliki hükümetine karşı, Iraklıların öfkesi sürüyor. “Despot Maliki yönetimine hayır cuması” adıyla düzenlenen gösterilere katılan yüzbinlerce Iraklı, Maliki yönetiminin istifasını istedi. Bu arada Sünnilere destek veren birçok Şii, Sünnilerle birlikte cuma namazı kılarak gösterilere katıldı.

Ramadi, Felluce, Samarra, Musul, Bağdat, Kerkük, Bakuba gibi birçok şehirde gösterilere katılan yüz binlerce Iraklı, despot Maliki’nin istifasını isteyen sloganlar attılar.

Irak’ın birçok şehrinde dün de cuma namazının ardından “Despot Maliki yönetimine hayır cuması” adı altında düzenlenen gösterilere yüzbinlerce kişi katıldı.

Ramadi, Felluce, Samarra, Musul, Bağdat, Kerkük, Bakuba gibi birçok şehirde gösterilere katılan yüz binlerce Iraklı, “Despot Yöneticiye Hayır” adı altında düzenlenen cuma gösterilerine katılmak için cuma namazının kılınacağı meydanlara akın etti. Eylem ve gösterilerin yapıldığı meydanlara akın eden Iraklıların, Cuma namazından sonra gerçekleşen gösterilerde, despot Maliki hükümetinin istifasını istedi.

Irak ordusuna ve içişleri Bakanlıklarına bağlı özel kuvvetlerin, Irak’ın başkenti Bağdat’taki Sünni çoğunluğa sahip Azamiye, Gazaliye ve Seydiye semtlerini kuşatarak bu semtlere girişlerde zorluk çıkardığı bildirildi. Bağdat’ın kuzeyindeki Tarmiye bölgesinde ise güvenlik güçlerinin camilerin çevresine konuşlandığı ve bazı camilerde cuma namazının topluca kılınmasını engellemeye çalıştığı öğrenildi. Bağdat’ın 160 kilometre kuzeyinde bulunan Samarra’da düzenlenen gösteride ise Maliki hükümeti protesto edildi. Şehrin merkezinde bulunan ve eylemin düzenlendiği Hak Meydanı’nda Şiiler ve Sünniler ortak cuma namazı kıldı. Cuma hutbesini okuyan Hatip Dr. Muhammed Cuma, Maliki hükümetinin yaptığı baskılar, zulüm ve ayırımlar karşısında suskun kalmayacaklarını belirtti.

Irak’ın kuzeyindeki Kerkük şehrinde de cuma namazı öncesi bir araya gelen binlerce kişi de, Bağdat yönetimini protesto etti. Kerkük’ün Karnaval alanında bulunan El Hulafa Camii’nde namaz kılan kalabalık, ülkenin değişik yerlerinde yapılan hükümet aleyhtarı gösterilere destek sloganlarını attı. Cuma hutbesinde konuşan El Hulafa Camii İmamı Erkan Elizzi, hükümete yüklenerek özellikle kadın tutukluların bir an önce serbest bırakılmasını istedi. Ülkedeki baskılara dikkat çeken İmam Elizzi, amaçlarına ulaşmadan alanlardan ayrılmayacakları mesajını verdi.

Kaynak: Yeni Akit Gazetesi – 09.02.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder