15 Şubat 2013 Cuma

Irak işgalinde İran ve Şii zulmü

Irak Müslüman Alimler Kurulu Sözcüsü Beşşar el-Feydi: Maliki, Iraklılara zulüm ediyor… “Iraklılar, barışçıl gösteriler dışında hiçbir güce sahip değil. 2011 yılında kapsamlı olarak 18 ilde gösteriler düzenledik. Ancak bu gösteriler, güç kullanılarak bastırıldı” ifadesini kullanan Peydi, “Devrim, küllerinden yeniden doğacak. Devrimi asıl harekete geçiren, Maliki rejiminin tüm Iraklılara uyguladığı zulümdür. Halk, elektrik, su gibi en temel ihtiyaçlarını karşılayamazken, devlet içinde milyarlarca dolarlık yolsuzluklar yapılıyor” dedi. Amerika ve İran arasında açık bir işbirliğinin varlığını ileri süren Feydi, İranlı komutanların Amerikan askerleri ile birlikte Iraklı direnişçileri sorguladığını iddia etti.

Irak Müslüman Alimler Kurulu Sözcüsü Muhammed Beşşar el-Feydi, “Irak devrimini silahlı çatışmaya dönüştürmek isteyenler var” dedi. Feydi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak’taki artan siyasi gerilim ve bölgesel düzeydeki gelişmeleri değerlendirdi.

Irak’ta son haftalarda Maliki hükümetini hedef alan gösterileri değerlendiren Feydi, “Irak devrimini silahlı çatışmaya dönüştürmek isteyenler var” dedi. Feydi, Suriye devriminde ortaya çıkan Özgür Suriye Ordusu’na benzer bir yapılanmanın Irak’ta da oluştuğu yönündeki iddiaları yalanladı, Irak Müslüman Alimler Kurulu’nun 2010 yılından bu yana “Irak halkını, hakkını araması” için teşvik ettiğini kaydeden Feydi, “Iraklılar, barışçıl gösteriler dışında hiçbir güce sahip değil. 2011 yılında kapsamlı olarak 18 ilde gösteriler düzenledik. Ancak bu gösteriler, güç kullanılarak bastırıldı” ifadesini kullandı. “Devrim, küllerinden yeniden doğacak” diyen Feydi, “Devrimi asıl harekete geçiren, Maliki rejiminin tüm Iraklılara uyguladığı zulümdür. Halk, elektrik, su gibi en temel ihtiyaçlarını karşılayamazken, devlet içinde milyarlarca dolarlık yolsuzluklar yapılıyor” iddiasında bulundu. “Maliki’nin güç kullanarak gösterileri bastırması bizi engelleyemez” diyen Feydi, devrimin hedeflerini gerçekleştirmeden, başladıkları yoldan dönmeyeceklerini kaydetti.

Suriye rejimi meşruiyetini kaybetti 

Suriye’deki krizi de değerlendiren Feydi, “Suriye’deki rejim kendi halkını savaş uçakları ile bombalamaya başladığı anda meşruiyetini kaybetmiştir” dedi.

Suriye yönetiminin şiddet politikasını sert dille eleştiren Feydi şunları söyledi: 

“Kendi halkına bunu yapan hiçbir rejimin ayakta kalması mümkün değildir. Suriye’de yaşananlar büyük güçler tarafından oynanan bir kart oyunu gibi. Ne yazık ki bu oyunun bedelini masum Suriye halkı ödüyor. Suriye’deki rejim muhakkak yıkılacak. Bu bir zaman meselesi. Ne yazık ki pek çok masum insan bu zamana kurban verilecek,”

Irak’ın Suriye meselesindeki tavrının oldukça açık olduğunu belirten Feydi, “Irak hükümetine ait araçlar, Suriye rejimine yakıt ve silah taşıyor” iddiasında bulundu. Feydi, Maliki’nin Suriye ve İran ile birlikte tek bir cephe gibi hareket ettiğini ileri sürdü.

İran kötü komşu!..

İran’ın Irak’taki nüfuzunun yeni olmadığını, aksine ABD’nin Irak’ı işgali ile başladığını anlatan Feydi, Amerika ve İran arasında acık bir işbirliğinin varlığını ileri sürerek, İranlı komutanların Amerikan askerleri ile dirlikte Iraklı direnişçileri sorguladığını iddia etti.

“İran, Irak işgalinin başından beri yürütülen tüm siyasi operasyonları destekliyor” diyen Feydi, “Hükümetin oluşturulması aşamasında Irak’ı işgalcilerin kucağına attı. Kendi topraklarında kurduğu ve finanse ettiği milisleri, Amerikalıların ordu ve polis birimlerini oluşturması için ırak’a gönderdiği açık bir gerçektir” ifadesini kullandı. Feydi, Irak’ın içişlerine müdahale eden İran’ın büyük bir sorun haline geldiğini vurgulayarak, İran’ı “kötü komşu” olarak nitelendirdi ve “Olması gereken komşunun komşuya yardım etmesidir. Ancak İran bunun tam tersini yapıyor. Komşusu Irak’a taş atıyor ve yüzüne toprak saçıyor” diye konuştu,

İran’ın yürüttüğü politikanın sadece Irak’ı kapsamadığını belirten Feydi, İran’ın Suriye ve Lübnan’da da nüfuzunu arttırma çabası içinde olduğunu kaydetti. Suriye muhalefetinin başarılı olmasının, İran’ın bölgedeki etkinliğini kaybedeceği anlamına geldiğini öne süren Feydi, “Irak da İran için kilit noktadır. İran, Irak’taki nüfuzunu kaybederse bütün dünyada etkinliğini kaybedecektir. Irak, ya İran’ın dünyaya açılan kapısı ya da mezarı olacaktır” görüşünü ifade etti.

Kaynak: Yeni Akit Gazetesi – 11.02.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder