15 Şubat 2013 Cuma

İran’da muhalif liderin kızları gözaltına alındı

İranlı muhalefet lideri Mir Hüseyin Musavi’nin iki kızı, başkent Tahran’daki evlerine yapılan baskının ardından tutuklandı. Musavi ve eşi iki yıldır ev hapsinde tutuluyordu.

Muhalif kaynaklar, güvenlik güçlerinin Musavi’nin kızları Zehra ve Nergis’in evlerinde saatlerce arama yaptıklarını ve çocuklarına bakacak akrabalara ulaştıktan sonra iki kadını tutukladıklarını açıkladı.

Eski Başbakan, 2009 cumhurbaşkanlığı seçimlerine Yeşil Hareket’i temsilen girmiş, ancak Mahmud Ahmedinejad karşısında tutunamamıştı. Tartışmalı seçim sonuçları ülkede kitlesel protestolara yol açmış, gösterilere yapılan müdahalelerde onlarca kişi ölmüştü.

Musavi’nin dünyayla bağlantısını sağlıyorlardı

2009 seçimlerine hile karıştırıldığı iddiasıyla binlerce Yeşil Hareket taraftarı seçimlerden bir gün sonra Tahran ve diğer kentlerde sokağa dökülmüştü.

Altı ay boyunca devam eden olaylarda muhalefetin iddiasına göre 80 kişi hayatını kaybetmiş, onlarca kişi tutuklanmış ve bazıları ölüm cezasına mahkum edilmişti.

Geçen yıl 14 Şubat’ta ev hapsine alınan Musavi ve eşi Zehra Rahnavard’ın dış dünya ile bağlantısı kızları üzerinden sağlanıyor, yazıları reform yanlısı internet sitelerinde yayınlanıyordu.

İran’da yeni cumhurbaşkanlığı seçimleri Haziran’da yapılacak

Kaynak: BBC– 12.02.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder