9 Şubat 2013 Cumartesi

Esad katliamına ödül

EMSF: yardımlar muhaliflere gitmiyor Esad’a. Uluslararası toplum Suriye için seferber oluyor ancak toplanan yardımlar ne yazık ki Esad yönetimine gidiyor.

BM’nin girişimiyle Kuveyt’te düzenlenen bağış konferansında toplanan 1.5 milyar dolarında Esad’ı destekleyenlere dağıtıldığı ortaya çıkması ile yardımların bütün bölgelere adaletli bir şekilde nasıl dağıtılacağı gündeme geldi.

Önceki toplananlar da ‘hiç oldu’ 

Suriye’deki iç savaştan etkilenen siviller için BM’nin girişimiyle Kuveyt’te düzenlenen bağış konferansında 1.5 milyar dolar toplandı. Ancak daha önce toplanan yardımların Esad’ı destekleyenlere dağıtıldığının ortaya çıkması yardımlar bütün bölgelere adaletli şekilde nasıl dağıtılacak?” sorusunu gündeme getirdi.

Muhalif bölgelere ulaşmıyor 

Suriye’de BM ile birlikte çalışan Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) Başkanı Dr. Marie-Pierre Allie, bu duruma dikkat çekerek manşetten verdiğimiz “BM’den Esad’a 520 milyon dolar yardım” haberimizi teyit etti. Dr.Allie, “muhaliflerin kontrolündeki bölgelere yardımlar ulaşmıyor” dedi.

Yardımlar, hükümetin kontrolündeki bölgelerde dağıtılıyor 

Suriye için toplanan yardımlar bütün bölgelere dağıtılamıyor. Muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde yaşayan 7 milyon kişi mağdur durumda. Kuveyt’te toplanan son yardımın da Esad’a gidebileceği belirtiliyor

Esad’ın katliamına 1.5 milyar dolar daha

Uluslararası toplum Suriye için seferber oluyor ancak toplanan yardımlar ne yazık ki Esad yönetimine gidiyor.

Suriye’deki iç savaştan etkilenen siviller için Birleşmiş Milletler (BM) girişimiyle Kuveyt’te düzenlenen bağış konferansında 1.5 milyar dolar toplandı. Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir el-Sabah, 300 milyon dolarlık malî yardımda bulunacağını açıkladı. ABD Başkanı Barack Obama, 155 milyon daha yardım yapacağını açıkladı. Almanya 10 milyon Euro, Çin ise 1 milyon dolar ek yardım yapacağını bildirdi. Ancak daha önceden toplanan yardımların sadece Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kontrolündeki bölgelerde dağıtıldığının ortaya çıkması üzerine, “yardımlar bütün bölgelere adaletli şekilde nasıl dağıtılacak?” sorusunu gündeme getirdi. BM ile birlikte hareket eden uluslararası yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) Başkanı Dr Marie-Pierre Allie, “BM’den Esad’a 520 milyon dolar yardım” haberimizi teyit etti.

Allie, “Geçerli yardım sistemi Suriye içinde kötüleşen hayat şartlarında yaşamaya çalışan insanlara hitap etmiyor. Bir an önce diğer bölgelerdeki insanların mağduriyetinin giderilmesini gerekir”?dedi.?”Yardımların neredeyse tamamı hükümet kontrolündeki bölgelere gönderiliyor” diyen Allie, 1.5 milyar doların toplandığı Kuveyt’te düzenlenen Bağışçılar Konferansı’nda bu durumun giderilmesi gerektiğini söyledi.

Allie sözlerini şöyle sürdürdü: “Milyonlarca insan komşu ülkelerden gelen destekle ayakta kalmaya çalışıyor. Uluslararası yardımların neredeyse tamamı hükümete gidiyor. Yardımlar tarafsız olmalı. Suriye’deki silahlı muhalefet ülkenin büyük bölümüne yayılmış durumda. Bu bölgelerde yaşayan Suriyelilerin tam sayıları tespit edilebilmiş değil. Ancak hükümete destek olmayan her üç Suriyeli’den en az biri (yaklaşık 7 milyon kişi) Şam, İdlib ve Halep kırsalında yani muhaliflerin elindeki bölgelerde hükümetin hakim olamadığı yerlerde yaşıyor.”

Kaynak: Türkiye Gazetesi – 31.01.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder