15 Şubat 2013 Cuma

Suriye ve İran’a tehdit, Türkiye’ye teşekkür

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye ve İran’a yönelik tehditlerini sürdürürken, Türkiye’ye teşekkür etti… ABD Başkanı Barack Obama, Milliyet Washington temsilcisi Pınar Ersoy’un sorularını yanıtladı. Sorulara verdiği yanıtlarda Suriye ve İran’a yönelik tehditlerini sürdüren Obama, Patriot’ların Türkiye’yi korumak için geldiğini öne sürerken, ABD’nin bölgedeki saldırgan politikalarına destek veren Türkiye’ye de takdirlerini sundu.

‘Patriot’ları Türkiye talep etti’ 

Suriye’ye yönelik saldırganlığın açık bir karşılığı olarak Türkiye’ye konuşlandırılan Patriot’lara ilişkin sorulan bir soruya yanıt veren Obama, şöyle konuştu: “Bu konuda çok net olmak istiyorum: NATO ve ABD’nin, Türkiye’yi balistik füzelerden korumaya yardımcı olmak için Patriot füzelerini konuşlandırmasını, Türkiye talep etti. Türk topraklarını korumak için tasarlanmış bir NATO konuşlandırması. ABD, ittifak’ımızın (NATO) Türkiye’nin güvenliğine olan bağlılığının bir kanıtı olan bu projeye Almanya ve Hollanda’yla birlikte katılmaktan gurur duyuyor.”

‘Esad er ya da geç gidecek’ 

ABD’nin Suriye’ye müdahale edip etmeyeceği bir sorusuna da yanıt veren Obama, “Esad ve rejimi tüm meşruiyetini kaybetti, bu yüzden Esad’ın gitmesi gerekiyor” dedi. Obama şöyle devam etti: 1!ABD o zamandan beri Esad rejiminin sonu ve barışçıl, kapsayıcı, demokratik bir Suriye’ye geçiş için çalışan uluslararası gayrete liderlik ediyor. Esad rejimini politik olarak izole etmek için uğraştık. Rejimi finansal olarak aç bırakmak için yaptırımlar uyguladık. Suriye halkının meşru temsilcisi olarak gördüğümüz Suriye Muhalefet Konseyi’ni desteklemek için çabaladık. Ben Başbakan Erdoğan ve Türk hükümetine, Suriye’de şiddeti bitirme ve politik geçiş sürecine başlama yönündeki çabalara liderlik ettikleri için takdirlerimi sunmak istiyorum. Ancak Esad rejiminin zayıflamaya ve toprak kaybetmeye devam ettiğini de biliyoruz. Kimse yanılmasın, Esad rejiminin sonu er ya da geç gelecek.”

İran‘a tehdit 

İran’a yönelen ABD tehdidi artarak sürmeye devam ederken, bu konuda da değerlendirmelerde bulunan Obama, şöyle konuştu: “Tahran maalesef her seferinde meydan okuma yolunu seçerek İiran halkını daha da fazla zorluk yaşamaya mecbur bıraktı. İran’ın nükleer programı büyük bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor. iran’ın liderleri ne yapmaları gerektiğini biliyor: Nükleer sorumlulukları yerine getirmeleri ve uluslararası camiayı nükleer programlarının barışçıl yöntemler için olduğuna ikna etmeleri gerekiyor. Eğer bunu yaparlarsa, İran için küresel camiaya tekrar katılma ve diğer ülkelerle daha fazla ticaret ve bağlantının getirdiği avantajlar doğuyor. Eğer yapmazlarsa, İran üzerindeki benzeri görülmemiş baskı yalnızca daha da artacak”

Büyükelçilik krizi bitirildi 

Obama’nın Türkiye’ye yönelik övgüleri, Türkiye’nin bölgedeki misyonlarını motive etmenin yanı sıra, ABD-Türkiye ilişkilerindeki gerilim iddialarını da ortadan kaldırma hedefi taşıyor. Son olarak, ABD Ankara Büyükelçisi Ricciardone, Türkiye’deki adalet sistemini eleştiren açıklamalar yapmış; AKP yöneticileri, bu açıklamalara sert tepkiler vermişti.

Kaynak: Sol  – 11.02.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder