15 Şubat 2013 Cuma

“İran İslam rejimi insanlığa karşı suç işledi”

İran’da İslam Devrimi’nin ardından işlenen şuçların açıklığa kavuşturulması için Lahey’de kurulan İran Mahkemesi nihai kararını açıkladı. Mahkeme 1979’da gerçekleşen devrimin ardından 80’li yıllarda 15 bin ila 20 bin arasındaki politik tutuklunun öldürülmesinden İslami Cumhuriyeti suçlu buldu.

İngiliz filozof Bertrand Russell önderliğinde kurulan ABD’nin Vietnam’da işlediği savaş suçlarını araştırmak için kurulan Uluslararası Savaş Mahkemesi’nden ilham alınarak oluşturulan İran Mahkemesi, İslam rejiminin insanlığa karşı işlediği suçları belgelere dayandırarak ortaya koydu. Mahkeme, işlenen suçları Balkan Savaşları sırasında Srebrenitsa’da yaşayan Müslümanların maruz kaldığı katliama benzeterek “İran’ın Srebrenitsa’sı” olarak değerlendirdi.

Mahkemenin İdari komitesinde yer alan İngiliz hukukçu Sir Geoffrey Nice Independent gazetesine yaptığı açıklamada “Dünya çapında bu tarz mahkemeleri görüyoruz fakat bu mahkemenin diğerlerinden farkı yalnızca hukukçular tarafından değil İran diasporası tarafından, işkenceye maruz kalmış insanlar tarafından sonuçlarını vermiş olmasıdır” dedi. 1981’de Ayetullah Hamaney’in başında olduğu İslami Cumhuriyet’in başa geçmesiyle ülkedeki solcuların ve İslam karşıtlarının tutuklama ve yargısız infaz dalgasından geçtiklerini bildiren Nice, “Önemli olan insanlar geçmişte ne olduğunu konuşabiliyor. Şimdi Birleşmiş Milletler de soruşturma için kendi komisyonlarını oluşturabilir” açıklamasında bulundu.

Kaynak: Hürriyet – 08.02.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder