15 Şubat 2013 Cuma

El Maliki’den yeni salvo

Sünni bölgelerinde yoğunlaşan gösterilerde on binlerce kişi El Maliki’nin istifasını istiyor. Hükümet, yolsuzluk ve tekel suçlamalarıyla da karşı karşıya.

Irak Başbakanı Nuri el Maliki, Türkiye’ye yönelik sert eleştirilerine bir yenisini ekledi. El Maliki, Türkiye’nin Irak, Suriye, Mısır ve bazı diğer ülkeleri kontrol etmeye çalıştığını öne sürdü. Londra’da Arapça yayın yapan El Şark el Avsat gazetesine konuşan El Maliki, Türkiye’nin Irak’ın içişlerine karıştığı yolundaki suçlamasını da tekrarladı. El Maliki, “Türkiye, Irak’ın içişlerine karışırken mezhepsel unsurlara ve mali desteğe güveniyor. Muhalifler ve radikaller devamlı Ankara’da toplanıyor” diye konuştu. El Maliki, iç politikayla ilgili de “Karar Irak halkının, benim değil. Biz tek partili bir sistem değiliz, birçok siyasi parti, siyasi güç ve unsur da var” dedi. Irak Başbakanı, Irak ordusunun protestoculara karşı yumuşak davranmasının ve kolaylık göstermesinin yanlış değerlendirildiğini belirtti. Ülkede milis güçleri oluşturmaya çalışanlara en ağır karşılığın verilmesini isteyen El Maliki, protestoların bazı kesimler tarafından ülkede fitne çıkarmak ve gerginliği artırmak için vesile yapıldığını öne sürdü.

Esad düşmez’ 

El Maliki, iki yıl önce ABD Başkanı Barack Obama ile yaptıkları görüşmede, Obama’nın “Beşşar Esad iki ay içinde düşecek” dediğini, ancak kendisinin “2 yılda bile düşmez” yanıtını verdiğini de söyledi. El Maliki, “Suriye’yi iyi biliyorum. O zaman da savaşacaklarını, Hıristiyanların, laiklerin ve diğerlerinin yönetimin yanında olduğunu söyledim” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi – 11 Şubat 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder