9 Şubat 2013 Cumartesi

İran’ın Pers-Acem diplomasi açıklamalarına bir yenisi daha

İranlı parlamenter Haghighat-Pour Türkiye’ye sert çıktı, İran ile, Suriye konusunda aynı görüşte olmadığını belirttiği Türkiye’nin; İran’la 5+1 grubu arasındaki nükleer görüşmelere ev sahipliği yapmayı hak etmediğini söyledi

İran’ın nükleer programı ile ilgili 5 + 1 ülkeleri ile görüşmelere devam etmeyi kabul ettiğini açıklamasının ardından buluşmanın yeni adresi merak edilirken, İran’dan Türkiye’ye sert bir çıkış geldi. İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkan Yardımcısı Mansur Haghighat-Pour, Türkiye’nin, İran ile 5+1 Grubu nükleer görüşmelerine ev sahipliği yapmayı hak etmediğini söyledi.

Haghighat-Pour gerekçe olarak Türkiye’nin Suriye konusunda İran ile aynı görüşte olmamasını gösterdi. Fars Haber Ajansı’nın haberine göre Haghighat-Pour, nükleer görüşmelerin Mısır’da yapılmasına da karşı çıktı.

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Başkanı ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili ocak ayı başında hükümetin, ocak ayı içinde BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi (ABD, Çin, Fransa, Rusya ve İngiltere) ve Almanya ile görüşme yapmayı ilke olarak kabul ettiğini duyurmuştu. Celili, toplantı için tarih ve yer belirlenmediğini de belirtmişti. Son nükleer görüşmelerin ilk turu, geçen yıl nisan ayında İstanbul’da, ikinci turu ise mayısta Bağdat’ta, üçüncü turu ise haziranda Moskova’da gerçekleşmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder