9 Şubat 2013 Cumartesi

İran’ın, nükleer tesiste dev patlama

Tahran’ın nükleer programının kalbi olarak nitelenen Fordo tesisinde dev bir patlama olduğu öne sürüldü. İddiaya göre, yerin altındaki tesis büyük zarar gördü, 200 kişi toprak altında mahsur kaldı

İran’ın nükleer programının en önemli parçalarından biri olan Kum kentindeki Fordo Nükleer Tesisi’nde büyük bir patlama olduğu öne sürüldü. Britanya’da yayınlanan The Times gazetesi, iddiayı İsrail istihbaratına dayandırdı. İsrail daha önce de İran’ın bir diğer önemli nükleer tesisi Natanz’a yönelik bir sabotajda bulunmuş, tesisteki 30 bin bilgisayara bulaşan virüs, Tahran’ın nükleer programına büyük sekte vurmuştu.

Pazartesi gerçekleşti

Fordo’daki tesiste pazartesi günü meydana geldiği öne sürülen patlamanın da sabotaj olabileceği konuşuluyor. İddiaya göre, patlama pazartesi sabah ıı. 3o’da gerçekleşti. Hava ve kara saldırılarından koruyabilmek için bir dağın altında inşa edilen tesis içindeki patlama altı kilometrelik bir alanda hissedildi. Patlamada tesislerin büyük zarar gördüğü de öne sürüldü.

Yollar kapatıldı 

Patlamanın ardından güvenlik güçleri tesisin etrafındaki yolları trafiğe kapattı. Tahran’a giden otoyolda da kentten çıkışlar durduruldu. Patlama anında tesiste 2 bin 400 çalışan olduğu, meydana gelen çökmeler nedeniyle bunların 200 kadarının mahsur kaldığı iddia edildi. Tesislerin iki asansörünün de hizmet dışı kaldığı belirtildi. İran’ın panik yaratmamak için bölgedeki halkı tahliye etmediği öne sürüldü.

İran yalanladı 

Ancak İranlı yetkililer tesiste gerçekleştiği öne sürülen patlamayı yalanladı, bu iddianın yaklaşan nükleer müzakereleri etkileme amaçlı bir “Batı propagandası” olduğunu açıkladı. Devlet haber ajansı IRNA’ya konuşan İran Atom Enerjisi Organizasyonu başkanı yaptığı açıklamada patlamayı yalanlayarak, bu iddiaların gerçekleşecek müzakereleri baltalamaya yönelik olduğunu belirtti. Tahran yetkilileri de İsrail ve ABD’nin, siber saldırıların ve nükleer çalışmalar yapan İranlı bilim insanlarına yönelik suikastların arkasında olduğunu iddia ediyor, geliştirilen nükleer programı sabote etmekle suçluyor.

Yerin 90 metre altında 

Fordo’da yeraltında bulunan nükleer tesis, kuzeydeki kutsal Kum kentinin 20 kilometre dışında, 60-90 metre derinlikte, kayalıkların altında bulunuyor. İran bu tesisin inşasına 2006-2007 yılları arasında başladı. Fordo’nun varlığından ise dünya 2009 yılında haberdar oldu. Kısa bir süre sonra İran, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) müfettişlerini bölgede inceleme yapmaya davet etti. Fordo nükleer tesislerini yüzde 3. 75 oranındaki uranyum zenginleştirmesinde kullanacağını açıklayan Tahran, daha sonra bundan vazgeçerek, tesislerde ArGe çalışmaları yapacağını duyurdu. Haziran 2011′de ise İran, Fordo’da yüzde 19. 75, yani orta derecede zenginleştirilmiş uranyum üreteceğini açıkladı. Aralık 20iı’de zenginleştirme çalışması başlatıldı.

Kaynak: Taraf Gazetesi – 29.01.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder