9 Şubat 2013 Cumartesi

İran’dan uluslararası takiyye

İran’ın Pers-Acem oyunu politikalarına bir yenisini daha ekledi.  BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ve Almanya’dan oluşan “5 artı ı” grubuyla nükleer konularda yapılacak müzakerelere ilişkin İran’ın yaptığı açıklamalarda İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ile İranlı parlamenter Haghighat-Pour’’un birbirlerinden iki farklı açıklamalarda bulundular.

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, “5 artı ı” grubuyla müzakerelere ev sahipliği yapacak ülkeler arasında Türkiye’nin de önceliklerinden biri olduğunu söylerken, İranlı parlamenter Haghighat-Pour ise İran ile Suriye konusunda aynı görüşte olmadığı gerekçesiyle Türkiye’nin; İran’la 5+1 grubu arasındaki nükleer görüşmelerine ev sahipliği yapmayı hak etmediğini açıkladı.

Avrupa Birliği’de, müzakerelerin İstanbul’da yapılması önerisini İran’ın kabul etmediğini açıklayarak İran’ın tutarsız ifadelerine açıklık getirmiş oldu.

Avrupa Birliği (AB), Tahran yönetiminin BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ve Almanya’yla (P5+1) nükleer müzakerelerin 28-29 Ocak’ta İstanbul’da yapılmasını reddettiğini bildirdi. P5+1 ülkeleri adına İran’la müzakereleri yürüten AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın sözcüsü Michael Mann, İran’a müzakereleri ertelemeyi önerdikleri iddialarını yalanladı.

Mann, “Ashton, Aralık sonundan beri İranlılara düzenli olarak yeni tur müzakereler için buluşmayı öneriyor, İran tarafı 28-29 Ocak’ta İstanbul’a gitme önerimizi kabul etmedi. Bu nedenle Şubat ayında yeni tarihler önerdik” dedi. Aralık ayından itibaren Tahran yönetimine yeni tarih önermeye devam ettiklerini ve müzakerelerin yapılabilmesi için her türlü esnekliği gösterdiklerini kaydeden Mann, mutabakat sağlanamaması nedeniyle hayal kırıklığı yaşadıklarını söyledi.

Kaynak: irantehlikesi.com – 29.01.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder