15 Şubat 2013 Cuma

İran, Esad sonrası savaşı sürdürecek 50 bin militan oluşturdu

İran ve Hizbullah’ın Esad’ın düşmesi durumunda Suriye’deki savaşı sürdürmek için 50 bin militandan oluşan bir şebekeyi devreye sokmaya başladığı bildirildi. Suriye’de Beşar Esad yönetiminin devrileceğini artık kabullenen İran ve Hizbullah’ın, Esad sonrası dönemde savaşı sürdürecek 50 bin kişilik bir militan ordusunu Suriye’ye yerleştirmeye başladığı iddia edildi.

Washington Post gazetesinin haberine göre, Esad saflarında uzun süredir savaşan bu militanlar, Baas rejimi devrildikten sonra da Suriye Muhalifler içindeki karşı direnişin örgütlenmesine hizmet edecek. Militan ordusunun ana görevi ülke içindeki Şiileri ve İran’ın menfaatlerini korumak olacak.

Washington Post’a konuşan Obama yönetiminden üst düzey bir yetkili, bunun büyük bir bölgesel operasyon olduğunu kaydederek, “Görünen amaç, Suriye rejimini desteklemek. Ancak İran’ın için çok daha önemli olan, Esad’ın ardından ülkede hâlâ güvenebileceği bir güç bulundurmak” ifadelerini kullandı.

Esad meydan okudu

Gazete, ABD yönetiminin Suriyeli Alevi ve Nusayrileri rejimin safından ayrılmaya ikna çabalarının başarısızlığa uğradığını da ifade ederek, Esad rejiminin dini azınlıklar arasında hâlâ çok güçlü bir tabana sahip olduğunu yazdı.

Öte yandan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, başında bulunduğu rejimin dış baskılara ve tuzaklara direnmeye devam edeceğini vurguladı. Dün Şam’da Ürdünlü bir heyeti kabul eden Esad, ülkesindeki son gelişmeler hakkında da açıklama yaptı. Esad “Suriye iki yıldır kendisine karşı kurulan bütün tuzaklara direnmeyi başardı. Bundan sonra da sadece Suriye’yi değil, bütün Arapları hedef alan saldırılara karşı koyacaktır” şeklinde konuştu.

Fırat barajı muhaliflerin kontrolü altında 

Suriyeli muhalif savaşçıların, ülkenin en büyük enerji kaynaklarından biri olan Fırat Barajı’nın kontrolünü sağladıkları bildirildi. Merkezi Londra’da bulunan Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütünden yapılan açıklamaya göre, muhalifler Rakka’daki barajın giriş ve çıkışlarını tuttu, ancak bombalı saldırı ihtimaline karşı içeri henüz girmedi. Nusra Cephesi’nin ise Haseki’de düzenlediği çifte intihar saldırısında 14 istihbarat uzmanı öldü.

Kaynak: Sabah Gazetesi – 12.02.2013
Share

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder