30 Mayıs 2012 Çarşamba

Bağdat, Suriye ve İran’ın nefes borusu oldu

ABD’nin İran yanlısı Şii Nuri El Maliki’ye emanet ettiği Irak, ABD’nin düşmanlık yapıyor göründüğü İran ve Suriye’ye nefes aldırıyor. Irak, İran ve Suriye’nin uluslar arası para transferlerinde santral rolü onuyor. Bunu yaparken ABD’nin Irak’a tam desteği ise sürüyor.

Suriye’deki kanlı iç savaş bütün şiddetiyle devam ederken, bu durum ülke ekonomisini de derinden etkiliyor.

Geçen yıl Mart ayında patlak veren isyan dalgasında şu ana kadar 9 binden fazla insan yaşamını yitirdi. Ekonomik kayıplar ise gün geçtikçe artıyor. Resmi para birimi olan Suriye Pound’u son 15 ayda yüzde 36 oranında değer yitirirken, bankalardan inanılmaz bir mevduat çıkışı yaşanıyor.

BM yaptırımları kapsamında batık bankaların Suriye bankalarıyla olan ilişkilerini durdurması ise bankacılık sektörüne ağır bir darbe vurdu.

Gelişmeleri değerlendiren bir yetkili, “Lübnan ve Ürdün bankalarının linklerini kapatmasıyla ülkede ciddi bir döviz krizi baş gösterdi. Suriye rejimi şu anda Irak üzerinden nefes alıyor. Tıpkı Tahran rejimi gibi…’ yorumunu yapıyor.

ABD yönetiminin yılbaşında başlattığı uluslararası yaptırımlar kapsamında İran Merkez Bankası ve İran Devrim Muhafızlarıyla bağlantılı bankalarla parasal işlemler yapılamıyor. Bu nedenle İran’da da ciddi bir döviz krizi var.
Bloomberg’un Irak Merkez Bankası kaynaklarına dayanarak verdiği habere göre, daha önce günde 160 milyon dolarlık döviz işleminin yapıldığı piyasada bu rakam şimdiler de günlük 300 milyon dolara ulaşmış durumda. Ajansa konuşan kaynakların verdiği bilgilere göre döviz patlamasının nedeni ise İran ve Suriye’den gelen yüksek döviz talebi.

ABD işgal güçlerinin çekilmesiyle birlikte “Tahran rejiminin arka bahçesi” haline gelen Irak, ekonomik açıdan Suriye ile İran’ın can daman haline geldi. Ortadoğu’daki gelişmeleri anlamak gerçekten çok zor değil mi?… 

Vatan-27.05.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder