17 Mayıs 2012 Perşembe

Şia tehlikesine karşı ittifak

Bahreyn, Umman, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Kuveyt, dün İran’a karşı askeri ve siyasi açıdan birleşmek için toplandı.

Arap Baharı’ndaki halk ayaklanmalarında ve kendilerine rakip olarak gördükleri İran konusunda ortak tavır içinde olan Körfez işbirliği Konseyi (KİK) üyeleri, siyasi ve askeri açıdan birleşme yolları arıyor. Dün Riyad’da bir araya gelen KİK üyeleri Bahreyn, Umman, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Kuveyt, Avrupa Birliği tarzında bir birlik oluşturmayı gitmeyi masaya yatırdı.

Ancak basına sızan haberlere göre Suudi Arabistan’ın fikri olan birleşme ilk etapta sadece Suudiler ile Şii nüfusun ayaklandığı Bahreyn arasında gerçekleşecek. Buna göre iki ülke kendi içlerinde bağımsız olacak. Ancak dış ilişkiler, güvenlik ve ekonomi gibi konularda karar alırken birlikte hareket edecekler. İki ülkenin amacı Şii yönetimin hakim olduğu İran’a karşı daha sıkı bir işbirliği yapmak. 

KİK üyesi diğer ülkeler ise, Suudi Arabistan’ın etkisini çok daha artıracağı için böyle bir birleşmeye şimdilik sıcak bakmıyor. Bahreyn’li Devlet Bakanı Samira Receb de “iki ya da üç ülkenin bir işbirliği açıklaması yapmalarını bekliyorum. Emin değilim, ancak beklentilerim yüksek” dedi.

60 İranlı nükleer uzmanı deşifre oldu

Öte yandan, İran rejimine muhalif Halkın Mücahitleri Örgütü’nün, 60 İranlı nükleer uzmanın isim ve adreslerini elde ederek internet üzerinden yayımladığı iddia edildi. İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen DEBKAfile sitesinin haberine göre, İran Savunma Bakanlığı bünyesindeki 11 ayrı nükleer kurumda çalışan uzmanlar, tümüyle deşifre oldu. DEBKAfile, söz konusu isimleri açıklamadı.

Sabah-15.05.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder