17 Mayıs 2012 Perşembe

“Suriye’de Türkmenler katlediliyor kimsenin haberi yok”

Irak Türkmen Cephesi’nin Kuzey Irak sorumlusu Aydın Maaruf, Erbil’deki ofisinde Yeni Şafak’ın sorularını cevaplarken, Esed yönetiminin katlettiği katledilen Suriye’de Türkmenlerin çaresizliklerinden yakındı.

Hatice KILIÇ/Yeni Şafak-15.05.2012

Suriye’deki Türkmenlerin durumu hakkında ne söyleyeceksiniz?
Türkmenler Suriye’de önemli bir unsur. 3 milyona yakın Türkmen var orda. Şam’da yaşıyorlar, Halep, Humus, Hama’da çok sayıda Türkmen var. Ancak maalesef ne Suriye muhalefeti, ne Suriye rejimi tarafından isimleri dahi zikredilmiyor. Aldığımız bilgilere göre bugüne kadar yaklaşık 2000 Türkmen katledildi. Ancak Türk basını buna hiç ehemmiyet vermedi. Suriye Türkmenleri de buna çok kırgın. Türkiye, dünyadaki tüm Türkler, Türkmenler için ana vatandır. İster Irak olsun ister başka bir yer olsun. Bunun yanısıra aslında bütün mazlumların anavatanıdır. Iraklıların, Filistinlilerin hatta Kürtlerin… Bunu da layıkıyla yapıyor. Şimdi İstanbul ve Antalya’da yapılan Suriye muhalefeti toplantısında Türkmen muhalefetine yer verilmemesi gerçekten çok üzücü çok endişe vericidir. 

Bu aşikar bir durum ancak neden böyle?

Suriye’deki Türkmenler daima siyasetten uzak durdular. Bu birinci neden. İkincisi de çok baskı altında kaldılar. Bir de çok dağınık bölgelerde yer alıyorlar. Araplar ya da Kürtler gibi belli bir bölgede yaşamıyorlar. En önemlisi ise devam eden Baas partisi baskısı.

Suriye muhalefeti Kürtleri de dışlıyor. Bahsettiğiniz toplantılara Kürt muhalefeti katılmama kararı almıştı. Bu durumda Suriye’de başka şeyler oluyor demek ki. Esed yönetiminin yerine yeni bir Arap egemen rejim mi doğuyor?

Kürt muhalifler daha önce katılıyorlardı toplantılara ancak onların da arasında bölünme var. Bir kısmı PKK çizgisindeki Kürdistan Batı Halk Cephesi, diğeri de Suriye Kürt Ulusal Meclisi. Kuzey Irak yönetimi Suriye Kürt Ulusal meclisini destekliyor. Suriye muhalefetine daha yakın bir çizgide. Daha makul görüşlere sahipler. Toplantıları boykot eden Kürt gruplar, söz konusu toplantılar Türkiye’de yapıldığı için değil, Suriye muhalefetinde bazı yanlışlar olduğu için katılmıyorlar. Örneğin Suriye muhalefetinin bazı bildirilerinde diğer etnik dini gruplar tanınmıyor.

Suriye bölünmesin diye mi yapılıyor bu?

Ne olursa olsun onlar Arap gözüyle bakıyorlar. Öncelikle Beşşar Esed’den Suriye Araplarını korumak istiyorlar. Bir Arap muhalefeti var ama Suriye’de tüm gruplar genel olarak rejime karşı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder