24 Mayıs 2012 Perşembe

Beyrut’ta ‘Esed savaşları’

22 Lübnan askeri hakkında tutuklama istendi

Lübnan Hizbullah’ına bağlı Şii askerlerinin, Sünni bir din adamını öldürmesiyle ‘Suriye’nin savaşı’ Beyrut’a taşındı. Şam yanlılarıyla karşıtları, makineli tüfekler ve roketatarlarla 7 saat boyunca çatışırken, en az 3 kişi öldü.

SURİYE’DEKİ olaylar bölge için giderek daha endişe verici boyutlara ulaşıyor. Lübnan’ın Trablus kentinin geçen hafta Şam yanlılarıyla muhaliflerin arasında 10 kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmalara sahne olmasının ardından bu çatışmanın bir benzeri bu kez başkent Beyrut’ta yaşandı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad karşıtı protestolarda muhalefetin Lübnan’daki önemli destekçilerinden biri olan Sünni din adamı Şeyh Ahmed Abdülvahid ve yanındaki Muhammed Mereb’in önceki gün Akkar’da bir kontrol noktasında öldürülmesi Beyrut’u savaş alanına çevirdi. Eski Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin lideri olduğu Gelecek Hareketi’nin de üyeleri olan Abdülvahid ve Mereb’in, Halba köyündeki bir gösteriye katılmak için yola çıktığı ancak ‘dur ihtarına uymadıkları için’ askerler tarafından öldürüldüğünün açıklanması üzerine Sünniler, Beyrut’un birçok semtinde sokaklara döküldü.

Hizbullah’ın Ordusu Sünnilere panzerlerle müdahale etti

Sünni mahallesi Tarık el Cedide’deki çatışmalarda taraflar birbirlerine makineli tüfekler ve roketatarlarla saldırdı. Semtte Şii Hizbullah yanlısı Arap Hareketi Partisi taraftarlarıyla, Sünni Gelecek Hareketi yanlılarının çatışmaları 7 saate yakın sürdü. Araçlar, çöp tenekeleri ve lastikler yakılırken, yollarda barikatlar kuruldu. Lübnan ordusu şiddetin çığırından çıkması üzerine bölgeye asker sevk etmek zorunda kaldı. Arap Hareketi lideri Şakir Berjavi’nin, Hariri yanlılarının saldırısına hedef olan Sünni bölgesindeki ofisini boşaltmaya karar vermesi üzerine olaylar yatıştı. Çatışmalara panzerlerle müdahale eden Lübnan askerleri, Berjavi’nin bölgeden ayrılmasından sonra durumu kontrol altına alabildi.

Olaylarda en az 3 kişi ölürken, 18 kişi yaralandı.  Protestocuların ‘Şam yanlısı’ olmakla suçladığı ordu ise konuya dair soruşturma açtı. Bu kapsamda da dün askeri savcı, Abdülvahid ve Mereb’in ölümüyle ilgili kontrol noktasında görevli 3’ü subay 22 askerin tutuklanmasını istedi.

Hariri: Saldırılar Şam’ın maşalarının işi

 Suriye krizi konusunda Lübnan’daki derin bölünmeyi yansıtan ve mezheplerarası çatışma kaygısı yaratan çatışmaların ardından din adamları ve siyasi liderler taraflara itidal çağrısı yaptı. Başbakan Necip Mikati, Sünni müftü Reşit Kabbani’yi ziyaret edip başsağlığı dilerken, Hariri taraftarlarından ‘çatışmalara yol açacak davranışlardan kaçınmalarını’ istedi. Hariri, “Şam rejiminin maşaları, Lübnan’ın bazı bölgelerini karıştırmaya çalışıyor” suçlaması yaptı.

Albayı kaçıracaklardı

Özgür Suriye Ordusu komutanlarından Riyad El Esed’i, konakladığı Altınözün’deki çadırkentten kaçırmak isteyen 3 kişinin gözaltına alındığı bilgisini Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı da doğruladı. Açıklamada şöyle dendi: ‘Takip çalışmaları neticesinde, Başsavcılığımızın talimatı ile Hatay Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünce biri Suriye uyruklu ikisi Türk vatandaşı, 3 şüpheli yakalanarak 16.05.2012’de gözaltına alınmıştır, soruşturma sürmektedir.’

Kaynak: Star Gazetesi-22.05.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder