17 Mayıs 2012 Perşembe

‘Sünni Şii çatışması tehlikesi var’

Ekonomik Sosyal Araştırmalar Merkezi’nde (ESAM) “Medeniyet Fikri ve Öncü Kuşak” konulu bir konferans veren Yazar ve Akademisyen Yusuf Kaplan, Son çeyrek yüzyıldır Balkanlar, Kafkaslar ve Ortadoğu’da Amerika’nın girdiği her yerden İngilizler ve İranlıların kârlı çıktığını söyledi.


 
ABD Eski Başkanı Bush’un Ulusal Güvenlik Strateji Belgesinde “Bizim Ortadoğu ve Hazar Bölgesine yerleşmek istememizin birinci nedeni  Doğalgaz ve petrol kaynaklarını ele geçirmek değildir. Bu bölgedeki Batı Uygarlığına karşı çıkabilecek bir potansiyelin bu bölgede olmasıdır” dediğine dikkat çeken Akademisyen Yusuf Kaplan şöyle konuştu:
 
“Müslümanlar toparlanmaya başladığı zaman durdurulması zordur. İslam’ın doğuşunun ilk yüzyılında Müslümanlar Doğuda Çin’e, Batıda Endülüs’e Müslümanların gidebilmiş olması tarih felsefecilerinin anlayabildiği bir şey değildir. Çünkü Hristiyanlar ancak 9 asır sonra tarih sahnesine çıkabilmişlerdir. Türkiye dış politikada çıkara değil erdeme, kuvvete değil Hakka ve ilkeye dayalı anlayışa geçtiğinden beri İslam dünyası çalkalanmaya başladı. ” Batı uygarlığını temsil eden devletlerin hep kendi içinden çöktüğünü, Roma, Grekler ve bugünkü Batının buna örnek teşkil ettiğini, bunun sebebinin ise Batı uygarlığının kendi iç değerlerinin zayıf olması ve güce dayanmasından dolayı gücün kaybı halinde çöküşe geçtiğini vurgulayan Yazar Yusuf Kaplan, İslam medeniyetlerinin ise iç değerler sebebiyle değil, dış etkilerle çöküşe geçtiğini vurgulayarak bugün İslam dünyasında bu yönde gelişen bir tehlikeye dikkat çekti: “Son çeyrek yüzyıldır Balkanlar, Kafkaslar ve Ortadoğu’da Amerika’nın girdiği her yerden iki millet kârlı çıktı. İngilizler ve İranlılar. Amerikalılar Irak’a girdiklerinde demokrasi getireceklerini söylediler.

Ama nüfusun yüzde 70′inin Şii olduğunu da biliyorlardı. Bugün Bosna’dan Kızıldeniz’e kadar bir Şii hilali kurdular. İran ise buna teşne. Bu, İran’la düşmanlık geliştirmek anlamına gelmiyor. Yaşanan, İslam dünyasını ortadan ikiye ayırmaya çalışan Şii-Sünni çatışması tehlikesidir. Sömürgeciler bölgeden çekilip gidecekler ama biz bölgenin geleceğini İran Türkiye ve Mısır birlikte şekillendireceğiz” “Dünya coğrafyasında sömürgeleştirilemeyen tek ülke biziz. Ama kendi kendini sömürgeleştiren tek ülke de biziz. Çünkü Türkiye’de uygulanan sistem dünyanın hiçbir yerinde uygulanmıyor.

Bu sebeple Türkiye’nin en büyük problemi eğitimdir. Özellikle İslami kesimlerin sekülerleşmesi sürecini yaşıyoruz.” diyen Akademisyen ve Yazar Yusuf Kaplan “Bu sebeple kendi eğitim kurumlarımızı kurmamız lazım. 50′şer kişilik gruplar halinde kendi medeniyet anlayışımıza göre 20 senede öncü bir kuşak yetiştirerek tarihin akışını değiştirebiliriz” şeklinde konuştu. Akademisyen Yusuf Kaplan, bir çok ülkede azınlıklar bulunduğunu ama dünyanın hiçbir ülkesini tek bir azınlığın yönetmediğine de vurgu yaparak “Türkiye’de 150 yıldır, 350 kişilik Sabetayist bir aile var. TÜSİAD ülkenin kaderiyle oynuyor. Türkiye’de Sabetayist bir azınlık ülkeyi yönetiyor” diye konuştu.

Milli gazete – 05.05.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder