25 Aralık 2012 Salı

Bağdat’tan Diplomatik ayıp

Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın, Petrol Konferansına katılmak üzere yapacağı Erbil ziyareti, Maliki hükümetinin izin vermemesi nedeniyle gerçekleştirilemedi. Yıldız’ı taşıyan uçak, Bağdat’tan izin çıkmayınca Kayseri’ye zorunlu indi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın “Kürdistan ve Irak Gaz Konferansı” için gittiği Erbil’e, Başbakan Nuri El Maliki yönetimindeki Bağdat Hükümeti iniş izni vermedi. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Bakan Yıldız’ın uçağı için gerekli izinlerin alınmasına karşın, Irak sivil havacılık makamlarının dün sabah saat 10:00 itibariyle aldığı karar kapsamında Irak’ın kuzeyini tüm VIP uçuşlara kapatması nedeniyle Kayseri’ye iniş yaptı. Irak sivil havacılık makamlarının aldığı karara göre, Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin Erbil, Süleymaniye ve Dohuk kentlerine VIP uçakların gelmesi yasaklandı.

Günlük Akreditasyon şartı 

Ancak, Bağdat Hükümeti, söz konusu akreditasyon ile ilgili ise dün sabah yayımladığı bir genelge ile günlük başvuru yapılması kararı aldı. Ankara’yı Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Yunus Demirel’in arayarak uçağın kalkmamasını, havadan dönebileceği uyarısı yaptığı öğrenildi. Buna rağmen uçağın havalandığı ve l saat havada kaldığı, Bağdat Hükümeti’nin iniş izni vermemesi üzerine Yıldız ve heyetin Kayseri’ye iniş yaptığı belirlendi. Bakan Yıldız’ın Erbil’e gitmek için akreditasyon için bir önceki gün başvurduğu öne sürülüyor. Ancak, dün sabah itibariyle akreditasyon işlemlerinin günlük yapılması yönündeki genelge üzerine Bakan Yıldız’ın ve heyetin bir kez daha başvuru yapması gerektiğinin bildirildiği öğrenildi. Kara sahasının kontrolünün Barzani’nin elinde olmasına karşın, hava sahasının kontrolünün Bağdat Hükümeti’nin elinde bulunduğu belirtiliyor.

“Bilgimiz dahilinde çıkabilirsin” 

Bu arada Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin de Mesut Barzani’ye bir yazı göndererek, “Bundan sonra yurtdışı seyahatleriniz Bağdat yönetiminin bilgisi dahilinde olacaktır” uyarısında bulunduğu belirtiliyor. Kürt yetkililer, “Bizim gidişimizi ve dışarıdan gelen misafirlerimizi engelleyerek, bu girişimi sürdürmek istiyorlar” değerlendirmesi yaptılar. Kürt yönetimi yetkilileri, “Yıldız olayı bize ders oldu. ‘Biz federal bölge olarak kendi topraklarımızı yönetiyoruz, neden kendi hava sahamızı yönetemiyoruz’ sorusunu kendimize sorduk ve cevabını Maliki’ye vereceğiz” dediler. Kürt yetkililer, Enerji Bakanı Yıldız’ın uçağına izin verilmemesini petrol ve enerjiden sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Maliki’nin sağ kolu Hüseyin Şehristani’nin doğrudan talimatı üzerine yapıldığını düşündüklerini dile getirdiler. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) sözcüsü Şefin Dizai de Maliki’nin kararını eleştirdi.

Uçak inmeyecek 

Iraklı kaynaklar, Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın Erbil ziyaretinin doğrudan Irak Başbakanı Maliki ve Yardımcısı Hüseyin Şehristani’nin talimatıyla engellendiğini öne sürdü. İddiaya göre dün sabah Irak Bakanlar Kurulu toplantısında, Şehristani, Irak Ulaştırma Bakanı O Hadi Amiri’ye “Taner Yıldız’ın bugün Erbil’e geleceğini biliyor musunuz? diye sordu. Amiri ise “hayır” cevabını verdi. Bu diyalogun ardından araya giren Maliki “Hemen sivil havacılığa haber verin o uçak Erbil’e inmeyecek” talimatını verdi.

Bu olay kardeşliğe zarar vermez

Enerji Bakanı Taner Yıldız, zorunlu iniş yaptığı Kayseri’de gazetecilerin sorularını cevapladı. Erbil programının önceden planlandığın ifade eden Yıldız, şunları söyledi: “Toplantıya katılmak için bugün başbakanlıktan tahsis edilen bir uçakla Kuzey Irak’a gitmek için İstanbul’dan yola çıktık. Ancak, sabahleyin bütün özel uçaklara Kuzey Irak’taki hava sahasının kapatıldığı tarafımıza bildirildi. Bizim bu manada istisna tutulacağımız gerekçesiyle ve inancıyla havalandık. Yolda da pilotumuz o izni alır diye. . . Hem Dışişleri Bakanlığımız hem de bizlerin girişimleri vardı ama yolda Kayseri üzerine geldiğimizde hala bu iznin verilemeyeceği tarafınıza söylendi. Yıldız, “Bizim için önemli bir görüşmeydi. Tekrar durumu değerlendirdikten sonra kamuoyu ile paylaşacağız. Ancak bu durum Kuzey Irak’la kardeşliğimize zarar vermez” dedi.

Kaynak: Yeni Şafak Gazetesi – 05.12.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder