25 Aralık 2012 Salı

KDHC ve İran birlikte çalışıyor

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) Uzay Teknolojisi Komitesi teknik bir arızayı gerekçe göstererek, uzaya iletişim uydusu göndermeyi ertelendiğini açıkladı. Roketin 29 Aralık’a kadar fırlatılması için teknik ekibin çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi. Komite, arızanın taşıyıcı roketin motorunda ortaya çıktığını duyurdu ancak detay vermedi. Öte yandan Güney Kore kaynaklan da Nisan ayındaki başarısız denemenin ardından İranlı bir teknik heyetin KDHC’ye gelerek denemeyi yakından izlediklerini iddia etti. Roketin atış sahasından yeniden tesislere çekildiğini iddia eden kaynaklar, İranlı uzmanların da arızanın giderilmesi için çalıştığını ileri sürüyor.

Aralık ayı başında Japon Kyodo Haber Ajansı, Batılı diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, Iran ve KDHC arasında Ekim ayından bu yana balistik tüzeler konusunda yakın bir işbirliği olduğunu açıkladı.

Bu iddialar, 2010 yılında Wikileaks sızıntılarındaki bir ABD belgesini hatırlattı. Belgede, İran’ın KDHC ile birlikte balistik füze teknolojisi üzerine çalıştığı bilgisine yer veriliyordu.
İran ve KDHC henüz bu İddiaları yalanlamadı, iki ülke arasında, füze teknolojisinde bilgi alışverişi yapıldığı biliniyor.

Kaynak: sol – 11.12.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder