25 Aralık 2012 Salı

İran’ın uyuşturucu mafyası Türkiye’nin adını kirletiyor

İran uyuşturucu mafyasının, İran’da üretilen metanfetamini Türkiye üzerinden sevkiyatının yapıldığını ve hava yolunun kullanıldığı belirtildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KÜM) Daire Başkanlığı’nda görevli Emniyet Amiri Behsat Ekici, Antalya’da düzenlenen 4. uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Sempozyumu’nda “İran Metanfetamini ve Türkiye: Yükselen bir sınıraşan problem” başlıklı sunumu yaptı. Ekici, Türkiye’de metanfetamin yakalamalarında son 4 yılda ciddi artışın söz konusu olduğunu vurguladı.

Metanfetamin ticaretinin yaklaşık 300 kat kar marjına sahip olduğunu dile getiren Ekici, metanfetaminin İran’da üretilip, Türkiye üzerinden Uzakdoğu’ya sevkiyatının yapıldığını anlattı. Sevkiyatın hava yoluyla gerçekleştirildiğini ve rotada Türk Hava Yollan (THY) seferlerinin kullanıldığına işaret eden Ekici, “THY’nin Uzakdoğu’nun hemen hemen bütün önemli başkent ve ticaret kentlerine ulaşımı var. Orta Doğu, Afrika, Orta Asya’dan dünyanın birçok bölgesine ulaşmak için İstanbul’u, THY’yi kullanıyorlar.

Uyuşturucu kaçakçıları da benzer bir rotayı kullanarak Türkiye üzerinden Uzakdoğu ülkelerine gönderiyor” diye konuştu. Türkiye ve İran arasında serbest vize rejimi olduğunu hatırlatan Ekici, bu durumun Türkiye’ye gelen uyuşturucu kaçakçılarının kontrolü konusunda sıkıntı oluşturduğunu belirtti. Ekici ‘Esrar ve eroin kaçakçılığı için kullanılan organizasyonlar şimdi metanfetamin kaçakçılığı için kullanılıyor” dedi.

Kaynak: Türkiye Gazetesi – 10.12.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder