25 Aralık 2012 Salı

Başbakan Erdoğan’dan İran’a yanıt

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran Genelkurmay Başkanı’nın Türkiye’ye Patriot konuşlandırılmasına ilişkin “3. Dünya Savaşı çıkarır” açıklamasına sert yanıt verdi

 “Aldığı devlet adabı ve edebi gereği Başbakan olarak açıklamayı muhatap almayacağını” belirten Erdoğan, “Bunun kararını verecek olan oradaki 1-2 kişi değil” dedi. Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın Şeb-i Arus törenlerine katılmamasının Patriot gerilimine bağlanması konusunda da, “Davet etmek bizden. Biz davetimizi yaptık, davete icabet edemeyişiyle alakalı olarak değişik bazı şeyler söylendi, ama Patriotlarla ilgili herhangi bir şey gelmedi” dedi.

Alman heyeti inceleme yaptı

Portekiz Başbakanı Pedro Passos Coelho ile basın toplantısında konuşan Erdoğan, İran’dan gelen Patriot tepkilerine “Bu Genelkurmay Başkanı arada sırada çıkar bazı açıklamalar yapar. İlgililere sorduğunuzda da ‘kendi düşüncesi’ derler. Nasıl kendi düşüncesiyse? Muhattap almamız Başbakan olarak hiç doğru değil. İranlı yetkililerin gereken yanıtı vermesi gerekir.  Biz ülkemizin savunması neyi gerektiriyorsa uluslararası kuruluşların vermiş olduğu yetkiye dayanarak biz bu adımları atarız. NATO bu toplantıyı kendi içinde yapmış olmakla kalmadı. Gerek ABD gerek Almanya, Hollanda kendi parlamentolarında bunu görüşüp karara varmışlardır. Bunlar geçici bir süre için, 1 yıl süre için. Eğer Suriye’de herşey tekrar süt liman olur da normalleşme süreci varsa zaten bizim ikinci teklifimiz NATO’ya olacaktır” dedi.

Dün Türkiye’nin, NATO’dan talep ettiği Patriot hava savunma sistemlerinin kurulumu için gelen Alman ve Hollandalı askerlerin yer aldığı heyet Kahramanmaraş ve Adana’da inceleme yaptı.

Kaynak: Milliyet Gazetesi – 19.12.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder