25 Aralık 2012 Salı

Saldırıyı aklına bile getirme

NATO dışişleri bakanları, Türkiye’ye Patriot konuşlandırılmasına onay verdi. Patriotlar Almanya, Hollanda ve ABD’den gelecek. NATO Genel Sekreteri Rasmussen uyardı: Kimse Türkiye’ye saldırmayı aklına bile getirmesin.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, NATO üyelerinin Türkiye’nin Suriye sınırına Patriot yerleştirilmesi karan aldığını duyurdu. Westerwelle, basına yaptığı açıklamada, Patriot füzelerinin Türkiye’ye yerleştirilmesinin NATO ve ortaklarının korunmasına yönelik bir önlem olduğunu bildirdi. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de NATO onayının ardından İttifak içinde bu kapasiteye sahip üç ülke olan Almanya, Hollanda ve ABD’nin Türkiye’ye Patriot göndermelerini beklediğini söyledi. Rasmussen, uçuşa yasak bölge uygulamasını ya da her hangi bir saldırı operasyonunu destekleyici yönde kullanılmayacağını belirttiği Patriot füzelerinin, “haftalar içinde” kullanıma hazır hale geleceğini ifade etti. Diplomatik kaynaklar, Patriot füzelerinin Türkiye’ye yerleştirilmesinin 3-5 hafta alabileceğini belirtiyor.

Sadece savunmaya yönelik 

Türkiye’nin Patriot talebiyle ilgili NATO dışişleri bakanlarının ortak açıklamasında, “Almanya, Hollanda ve ABD’nin ulusal prosedürlerine saygılı olarak Patriot füze bataryaları sağlama niyetini memnuniyetle karşılıyoruz. Bu sistemler Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı’nın operasyonel kontrolü altında olacak. Herhangi bir yerleştirme sadece savunmaya yönelik olacak. Hiçbir şekilde uçuşa yasak bölge uygulamasını ya da herhangi bir saldın operasyonunu desteklemeyecek” ifadesi kullanıldı.

Türkiye’ye saldırmayı aklına bile getirmesin 

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, kararın ardından basına yaptığı açıklamada, “Kimse Türkiye’ye saldırmayı aklına bile getirmesin” uyarısında bulundu. Rasmussen, Türkiye’ye yerleştirilecek Patriot füzelerinin NATO’nun füze savunma sisteminin bir parçası olmadığını vurguladı. Rasmussen, “NATO dışişleri bakanlarının tamamı Suriye rejiminin kimyasal silahlarını kullanabileceği yönündeki haberlerden son derece endişeli olduklarını ifade etti. Bu tür bir eylem bütünüyle kabul edilemez ve uluslararası hukukun açık ihlali olur” dedi.

Dayanışma bakımından önemli 

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, NATO dışişleri bakanlarının Türkiye’nin Patriot füzesi talebine onay vermesinin memnuniyetle karşılandığını belirtilerek, “Bu karar, İttifak dayanışmasının ve birliğinin teyiden ve pratikte ortaya konulması bakımından önemlidir. Alınacak bu önlemler kesinlikle taarruzi amaçlı değildir. Bu önlemler savunma amaçlıdır ve ülkemizin hava savunmasının takviyesine yöneliktir. Bu savunma tedbirlerinin, uçuşa yasak bölge ihdasıyla herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır” ifade edildi.

Tehdide müsaade etmeyiz

NATO Müttefik Kara Komutanı Korgeneral Frederick Ben Hodges, Türkiye’ye Patriot füze sistemi konuşlandırılmasının çok uzun zaman almayacağını belirterek, “Net bir zaman veremesem de patriotların konuşlandırılması, birçok kişinin tahmin ettiğinden daha kısa sürede tamamlanacak. Çünkü talebin kabul edilmesi olasılığıyla önceden yapılmış olan hazırlıklar var, sistem, tahmin edilenden erken Türkiye’de olacaktır” dedi. Hodges, NATO’nun karar organı olan Kuzey Atlantik Konseyi’nin Türkiye’nin patriot talebini onaylamasına ilişkin, “Bu karar, Suriye’ye, Türkiye’nin egemenliğini tehdit etmesine müsaade etmeyeceğimizin açıkça beyan edilmesidir” şeklinde konuştu.

Kaynak: Milat Gazetesi – 06.12.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder