25 Aralık 2012 Salı

Esad’a Maliki desteği

ABD’li yetkililer, İran’ın hiçbir engellemeyle karşılaşmadan Irak hava sahasını kullanarak Esad rejimine silah aktardığını açıkladı. Rusya’nın da aynı yolu kullandığı iddia edildi

Amerikan New York Times gazetesine açıklamada bulunan ABD’li üst düzey güvenlik yetkilileri, İran yönetiminin Irak hava sahasını kullanarak Suriye’ye rahatlıkla silah sevk ettiğini açıkladı. Yetkililere göre, Washington yönetiminin Irak Başbakanı Nuri El Maliki nezdinde yaptığı girişimler bugüne kadar herhangi bir fayda sağlamadı. Gazeteye konuşan istihbarat görevlileri, Beşar Esad rejimine Irak yoluyla ulaşan silahlar arasında roketler, tanksavar füzeleri, el bombaları ve havan toplarının da bulunduğunu kaydetti. New York Times haberinde Iraklı yetkililerin konuyla ilgili açıklamalarına da yer verdi. Nuri el Maliki’nin Sözcüsü Ali Musavi “Hava sahamızdan geçen bütün uçakları tek tek arasak bile Amerikalıları ikna etmemiz mümkün değil. Çünkü onlar bu meseleye önyargılı yaklaşıyor” dedi. Musavi, ülke olarak politikalarının “Suriye’ye silah gönderilmesine izin vermemek” olduğunu belirterek, İran’ın Suriye’ye insani yardım götürdüğünü iddia etti. Gazete, ABD Başkanı Barack Obama’nın 3 Nisan’da Nuri El Maliki ile yaptığı telefon görüşmesinde İran uçuşlarının artık durması gerektiğini söylediğini de hatırlattı. Öte yandan askeri konularda verdiği haberlerle öne çıkan ProPublica adlı sitenin elde ettiği resmi belgelere göre, Suriye yönetimi Irak’a resmen başvurarak, Rusya’dan gönderilen savaş helikopterlerinin geçişine izin verilmesini talep etti. Site, Türkiye ve Avrupa hava sahalarını kullanamayan Esad rejiminin Rusya ile Irak üzerinden irtibat sağladığını belirtti.

Suriye’den yine top mermisi düştü

Suriye’nin Bab El Hava sınır kapısı yakınlarında devam eden çatışmalar sırasında atılan iki havan topu mermisi Hatay’ın Reyhanlı ilçesinin Oğulpınar ve Bükülmez köylerine yakın noktalara düştü. Ülke içindeki çatışmalar da dün bütün şiddetiyle devam etti. Humus’ta bomba yüklü bir araçla düzenlenen saldırı sonucu en az 15 kişi hayatını kaybederken, 56′sı dün olmak üzere, son iki günde ölenlerin sayısı 250′ye yaklaştı. Suriye devlet televizyonu, Humus’ta ordunun kurduğu pusuya düşen 21 Lübnanlı arasında ölü ve yaralıların olduğunu duyurdu. Dün Türkiye’ye 44 Suriyeli daha gelirken, Kilis’te tedavi gören 4 mültecinin yaşamını yitirdiği açıklandı.

Kaynak: Sabah Gazetesi – 03.12.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder