25 Aralık 2012 Salı

Muhalifler: Halep’teki son askeri üssü aldık

Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi, Halep in en büyük üssü olan 111.Üssü ele geçirdiğini iddia etti.

Suriye’de aralarında Kaide’ye yakınlığıyla bilinen El Nusra Cephesi’nin de bulunduğu bir grup muhalifin, ordunun Halep’teki askeri komuta merkezini ele geçirdiği iddia edildi. Uluslararası haber ajanslarına göre, El Nusra Cephesi, kentin doğusunda yer alan El Safir’deki kimyasal silah tesislerinden birini ele geçirdi. Şeyh Süleyman Köyü’ndeki ‘111. Üssün, Halep’in batısında ordu kontrolünde kalan son üs’ olduğu öne sürüldü. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise ‘teröristlerin El Safir’de klor gazı üretilen bir tesisi ele geçirdiği’ ileri sürüldü. El Nusra Cephesi’nin kimyasal silah tesislerini ele geçirdiği haberi bağımsız organlar tarafından ise doğrulanmadı. Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü Direktörü Rami Abdel Rahman ise El Nusra destekli muhaliflerin üste kontrolü alırken, 10 askeri araç ve en az bir tankı da ele geçirdiğini açıkladı.

Muhalif lider AB zirvesinde

Bu arada Suriye Muhalefeti ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmed Muaz el-Hatib de dün Belçika’nın başkenti Brüksel’de AB dışişleri bakanlarıyla bir araya geldi. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, muhaliflerin yeni çatı örgütü olan SMDK’ya ilişkin “Bu, Suriye halkının meşru çıkarlarını temsil eden koalisyondur. Biz, bunun AB tarafından da böyle kabul edilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Hatib’in temaslarıyla aynı gün AB’den de, Suriye krizinin mağdurlarına 30 milyon euroluk insani yardımda bulunma kararı çıktı. AB Komisyonu’ndan yapılan açıklamada BM ajansları, Kızılhaç, Kızılay ve uluslararası yardım kuruluşları üzerinden Suriyelilere ulaştırılacak yardımların yüzde 55’inin Türkiye, Ürdün, Lübnan, Irak ve Kuzey Afrika ülkelerindeki 474 bin Suriyeli mültecinin temel ihtiyaçlarının karşılanması için ayrıldığı, kalan kısmın da Suriye içinde harcanacağı belirtildi.

Almanya’dan 4 sınırdışı

Ayrıca mayısta Suriye’nin Berlin büyükelçisini sınır dışı eden Almanya dün de 4 elçilik görevlisini sınır dışı ettiğini açıkladı. Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, diplomatların sınır dışı edilmesi kararının, Almanya’nın Esad rejimiyle ilişkilerini asgariye indirmesinin net işareti olduğunu söyledi.

Kaynak: Radikal Gazetesi – 11.12.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder